Topman Twitter treedt af

Richard Costolo, de CEO van Twitter, treedt per 1 juli af. Dat maakt het internetbedrijf bekend op zijn website en Costolo meldt het zelf – uiteraard – op Twitter.

Richard 'Dick' Costolo op de beursvloer in New York, op 7 november 2013, de dag dat Twitter naar de beurs gaat.
Richard 'Dick' Costolo op de beursvloer in New York, op 7 november 2013, de dag dat Twitter naar de beurs gaat. Foto EPA / Andrew Gombert

Richard ‘Dick’ Costolo, de CEO van Twitter, treedt per 1 juli af. Dat maakt het internetbedrijf bekend op zijn website en Costolo meldt het zelf - uiteraard - op Twitter:

Twitter avatar dickc dick costolo Welcome back, @jack !! https://t.co/3papmyUKg0

Medeoprichter en voorzitter Jack Dorsey neemt de functie van Costolo waar totdat er een definitieve opvolger is gevonden.

Raad van bestuur

Costolo blijft wel lid van de raad van bestuur. Waarom hij aftreedt als CEO werd niet bekendgemaakt. Hij was CEO sinds oktober 2010, daarvoor was hij COO.

Hoe staat Twitter ervoor?

In februari schreef NRC-redacteur Marc Hijink:

“De groei van het sociale netwerk is tot stilstand gekomen. Uit de kwartaalcijfers van het bedrijf bleek dat 288 miljoen mensen actief zijn op Twitter; slechts 4 miljoen meer dan het kwartaal daarvoor. De stagnerende aanwas van Twitteraars is zorgwekkend.”

Er was toen ook goed nieuws: Twitter weet steeds meer inkomsten uit advertenties binnen te slepen, waardoor de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar verdubbelde ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014.

Twitter doet er alles aan om bestaande gebruikers zo intensief mogelijk gebruik te laten maken van het netwerk. Begin dit jaar voegde het bedrijf nieuwe functies toe, bijvoorbeeld de mogelijkheid om met een aantal gebruikers tegelijk privé te chatten en video’s te uploaden. Twitter hoopt te profiteren van de groeiende markt aan online videoadvertenties, een van de markten waar Facebook ook op doelt.

Lees ook ‘Twitter haalt meer geld uit gebruikers‘ (€).