Politie ziet af van papierwerk tegen discriminatie

De Nationale Politie ziet bij nader inzien af van het plan om discriminatie te gaan bestrijden met zogeheten ‘stopformulieren’. De politie in Tilburg zou na de zomer in speciale formulieren gaan vastleggen waarom mensen staande worden gehouden en wat de nationaliteit en etnische afkomst zijn. Analyse van deze ‘stopformulieren’ moest ertoe leiden dat de politie allochtonen minder vaak ongelijk behandelt, zoals deze krant gisteren schreef.

Het nieuws over dit experiment om de groeiende discriminatie bij de politie tegen te gaan, is afgelopen maandag tegenover NRC bevestigd door hoofdagent Nihat Karacan van de politie in Tilburg. Hij werkt voor het team De Groene Beemden in Tilburg-Noord. Volgens hem gaan tachtig agenten aan de slag met de stopformulieren. In een verklaring die de korpsleiding gisterochtend om 8 uur publiceerde op de eigen politiesite stond dat de Nationale Politie bereid is „nut en haalbaarheid te bestuderen” van zogeheten stopformulieren.

Opeens was het weg

Aan het eind van de ochtend veranderde de tekst op politie.nl. Vanaf 11.17 uur stond er op de site dat er geen sprake is van een proef. „Noch zijn er concrete afspraken gemaakt om met dergelijke formulieren te gaan werken”. Hoofdagent Karacan blijft echter volhouden dat er wel „een pilot” zal worden gedaan met de stopformulieren. „Het was alleen niet de bedoeling dat we met het project naar buiten zouden treden. Dat had ik niet goed begrepen.”

Ook andere bij het project betrokken personen houden vol dat er wel degelijk afspraken zijn gemaakt met de politie in Tilburg om met het project tegen politiediscriminatie te beginnen. Op de University Tilburg, die het onderzoek zou uitvoeren, gaan ze ervan uit dat de politie bij nader inzien erg is geschrokken van het nieuws over het gebruikmaken van stopformulieren en daarom alsnog van het experiment afzien. Ook Paul Mutsaers, die vrijdag promoveert op een antropologisch onderzoek naar discriminatie door de politie, zegt dat er met de politie in Tilburg volledige overeenstemming was over het experiment met stopformulieren. „Ik kreeg de afgelopen dagen lovende mails van vooral agenten van allochtone afkomst die heel blij waren met het experiment”, aldus Mutsaers. Vorige maand heeft hij het experiment ook nog gepresenteerd op een bijeenkomst van leidinggevenden bij de politie. „Ook daar kreeg ik alleen maar positieve reacties.”