Terugkijken: De Volmaakte Mens - Mens versus machine

Illustratie NRC / Levi Jacons

Zullen robots ooit de denkkracht van de mens overtreffen? Kunnen superslimme computers straks hun eigen gang gaan? Mensen maken de dienst uit in de wereld, maar nu computers en robots steeds intelligenter gedrag vertonen en steeds autonomer kunnen handelen, rijst de vraag: klopt dit beeld nog wel? Deze vraag probeerde NRC-columnist Bas Heijne gisteravond in de vijfde aflevering van de tv-serie De Volmaakte Mens te beantwoorden.

Filosoof Nick Bostrom voorspelt dat er nog deze eeuw machines zullen zijn die de denkkracht van mensen ver zullen overtreffen. Bostrom schetst een scenario waarin superintelligente systemen hun eigen gang gaan, zonder zich wat aan te trekken van de mens.

Kan Heijne zich voorstellen dat we straks naar de pijpen dansen van robots? Bekijk hier de uitzending terug:

WORDEN WE HIER MEER OF MINDER MENS VAN?

We sleutelen aan ons DNA, aan ons brein en aan ons nageslacht. In de zesdelige serie De Volmaakte Mens gaat Bas Heijne in gesprek met topwetenschappers en grote denkers, in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens?

Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van de technologische revolutie? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

In de eerste uitzending van deze tv-serie ging Heijne al in op genetische manipulatie bij embryo’s. De aflevering ‘De dood uitgedaagd’ ging over dat we steeds ouder worden en de vorige aflevering over de bionische mens.

In NRC deelt Bas Heijne elke woensdag zijn bevindingen.

Lees: hier zijn stuk van gisteren ‘De robots komen‘.