Stijl: klassiek en sportief

Dick Holthaus (1928-2015)

Modeontwerper, ook voor tieners en twintigers.

Dit weekend is in Amsterdam de Nederlandse couturier Dick Holthaus overleden, zo werd gisteren bekend. Hij werd 86 jaar. Holthaus was al enige tijd ziek.

Holthaus, die als Dirk Jan Holthaus werd geboren in Hengelo, heeft nooit een modeopleiding afgerond. Hij leerde het vak in Milaan, en later bij Max Heymans in Amsterdam, met wie hij ook enige tijd een relatie had. In 1951 opende hij een hoedensalon in Amsterdam, een paar jaar later begon hij met couture.

Holthaus had ook lijnen voor tieners en twintigers (Dick Holthaus Jeunesse en Twenty Seven), maakte accessoires en, vanaf de jaren zestig, mannenmode. Zijn stijl was klassiek, simpel en sportief. Mies Bouwman droeg zijn broekpakken op televisie.

Vanaf de jaren zeventig verbleef hij een groot gedeelte van jaar in de buurt van Torremolinos in Spanje. Daar begon hij zich ook toe te leggen op bedrijfskleding, onder meer voor Martinair, en meubels.

Holthaus wordt vandaag in besloten kring gecremeerd.