‘Rupert Murdoch draagt leiding Fox over aan zoon’

Rupert Murdoch (archieffoto uit 2012).
Rupert Murdoch (archieffoto uit 2012). Foto AP / Josh Reynolds

Topman Rupert Murdoch (84) van mediaconcern 21st Century Fox stopt met de dagelijkse leiding van het bedrijf, melden bronnen aan nieuwszender CNN. Opvolger is zoon James (42). Murdoch senior wordt voorzitter van de raad van bestuur. De opvolgingsplannen zouden “op korte termijn” worden bekendgemaakt.

Het mediaconcern van Rupert Murdoch werd in juni 2013 gesplitst: News Corporation (kranten, boeken), waarvan Murdoch ook bestuursvoorzitter is, en 21st Century Fox (tv, film). Kranten zijn onder meer The Wall Street Journal, The New York Post en The Times.

Het bedrijf van Murdoch startte met een enkele krant in Australië, maar groeide door naar meerdere mediaplatformen in bijvoorbeeld Groot-Brittanië, de Verenigde Staten (VS), Duitsland, Italië en India. Het Fox-netwerk in de VS is groot, maar de kranten van het bedrijf hebben het moeilijker. In 2011 leek het haast gedaan met Murdoch toen een afluisterschandaal bij een van zijn Britse tabloids leidde tot publieke walging, hoorzittingen, rechtszaken, en de sluiting van de krant News of the World. Onder druk van investeerders werd het concern opgedeeld.