ROC Leiden heeft 18 miljoen nodig, anders op 1 juli failliet

Een kantine op het ROC te Leiden.
Een kantine op het ROC te Leiden. Foto ANP / Koen Suyk

ROC Leiden heeft deze maand 18 miljoen euro nodig anders is de mbo-instelling 1 juli failliet. Dat zei minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) vandaag tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer.

Bussemaker wil in totaal 40 miljoen euro in de school steken die al enige tijd in zware financiële moeilijkheden verkeert. Maar dat zien veel partijen in de Kamer vooralsnog niet zitten. Zij willen eerst een goede financiële onderbouwing of een duidelijke begroting zien. “Want hoe weten we zeker dat al het geld niet naar huisvesting gaat?”, aldus PvdA-kamerlid Tanja Jadnanansing.

ROC Leiden kwam in de financiële problemen door de bouw van twee gigantische schoolpanden; bij station Leiden Centraal en station Lammenschans. Daarvoor deden de bestuurders destijds hoge investeringen en gingen ze ingewikkelde financiële constructies aan met de Bank Nederlandse Gemeenten en vastgoedbedrijf Green Real Estate – in handen van textielondernemer Jan Zeeman.

Kamer wil alternatieven van minister

De Kamerleden willen van Bussemaker nu niet alleen het reddingsplan van 40 miljoen uitgewerkt zien, ze willen ook andere alternatieve, zoals een overname of een faillissement, op papier kunnen bekijken. Volgens Bussemaker is een faillissement echt geen optie. Het zal veel meer kosten; tussen de 60 en 90 miljoen euro – onder meer vanwege het wachtgeld aan leerkrachten die mogelijk hun baan verliezen. Bussemaker: “En dat is nog afgezien van de grote maatschappelijke consequenties die een faillissement met zich mee zal brengen.”

Bussemaker heeft toegezegd dat de Kamerleden voor maandag inzage zullen krijgen in de verschillende scenario’s. Maar er is niet veel tijd, zei ze. “Als we nu niet meteen iets doen, staan er straks 9.000 leerlingen op straat.” Het algemeen overleg krijgt volgende week een vervolg.