Economie

Renrendai hoeft nog even niet naar de beurs

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

‘Publiek gaan’ mag dan het hoogste doel zijn voor veel internet start-ups, mede-oprichter Yang Yifu van het P2P-bedrijf Renrendai, wacht liever nog even, vertelt hij in de South China Morning Post.

We gaan uiteindelijk wel publiek, maar we hebben geen tijdspad. We doen het waarschijnlijk pas na een lange tijd.

Reden van de vertraging zijn de onduidelijke regels voor de groeiende P2P markt. Zo is het onduidelijk hoe de balans moet worden opgemaakt, zegt Yang. De markt is nog niet volwassen en dat kan de marktpositie van Renrendai schaden.

Peer to peer lending is het uitlenen van geld aan individuen die je niet kent zonder tussenkomst van een bank. In het eerste kwartaal van dit jaar had het totaal aan transacties een waarde van 1,6 miljard yuan (228 miljoen euro) Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar. Renrendai heeft anderhalf miljoen gebruikers. Vorig jaar draaide het bedrijf quitte.

Renrendai werd in 2010 opgericht door drie mensen die ná 1980 geboren zijn en een achtergrond hebben in financiën en wiskunde. Online financieringsmogelijkheden zijn hip in China en Renrendai zet zichzelf neer als alternatief voor particulieren en en kleine bedrijven met individuele investeerders.

Qualcomm haalt veteraan terug

Veteraan Frank Meng komt terug naar Qualcomm, meldt Financial Times. Hij leidde de Chinese divisie van het chipbedrijf van 2008 tot 2010 en vervangt Xiang Wang die vertrekt naar Xiaomi. De directeur van de Qualcomm Groep, Derek Aberle, is razend enthousiast over Meng.

Franks uitgebreide ervaring en leiderschap zullen het bedrijf laten groeien en onze samenwerking in het Chinese mobiele ecosysteem en de semi-conductor sector versterken.

Mengs opdracht is de Chinese divisie weer gezond te maken na de boete die Qualcomm in februari kreeg van China’s concurrentiewaakhond. Het bedrijf misbruik had gemaakt van haar dominante marktpositie door Chinese fabrikanten teveel te laten betalen voor het gebruik van Qualcomms technologie. Het bedrijf is zwaar afhankelijk van opbrengsten uit licenties. De Chinese markt is goed voor de helft van de 26 miljard dollar (23 miljard euro) omzet.

‘Ma’s’ werken samen

Jack Ma (Alibaba) en Pony Ma (Tencent) zijn niet voor niets concurrenten: ze zijn allebei succesvolle zakenmannen en vinden dezelfde dingen belangrijk. Waarom dan niet samenwerken op punten waar ze elkaars bedrijf niet in de weg zitten?

China Daily stelde een lijstje samen met projecten waarin de topmannen samen optrekken. Zo investeerden ze samen in China Taiping Insurance Holdings. Zowel Alibaba als Tencent zijn bezig met het opzetten van een internetbank. Volgens deskundigen is de verzekeringsmarkt de volgende stap. Dan kun je maar beter alvast wortels hebben in een bestaand bedrijf.

Op zoek naar lucratieve content namen beide bedrijven ook voor 3,6 miljard yuan (513 miljoen euro) aandelen in het entertainment bedrijf Huayi Brother. De twee ‘Ma’s’ zijn ook samen voorzitter van de Peach Garden ecologische stichting tegen water verontreiniging en smog.