Recensieoverzicht: Jurassic World heeft lol met zichzelf en met de dino’s

De dino’s zijn terug. Ze brullen, rennen en verscheuren op het grote scherm als nooit tevoren in Jurassic World, deel vier in de serie blockbusters over dinosauriërs. Toch haalt de film, die vandaag in première ging, het niet bij het eerste deel – aldus de critici. Een recensieoverzicht.

Hoofdrolspelers Chris Pratt en Bryce Dallas Howard bij de première van de film Jurassic World in Hollywood
Hoofdrolspelers Chris Pratt en Bryce Dallas Howard bij de première van de film Jurassic World in Hollywood Foto AFP/Kevin Winter

De dino’s zijn terug. Ze brullen, rennen en verscheuren op het grote scherm als nooit tevoren in Jurassic World, deel vier in de serie blockbusters over dinosauriërs. Toch haalt de film, die vandaag in première ging, het niet bij het eerste deel - aldus de critici. Een recensieoverzicht.

In de film is het dinopretpark dan eindelijk geopend; iets wat in de vorige drie delen steeds een utopie bleek te zijn. Maar net als alle pretparken worden de attracties op een gegeven moment saai. De leiding experimenteert dan ook volop met genetische manipulatie om het publiek telkens weer te verrassen met nieuwe dini’s. Als dat maar goed afloopt…

Steven Spielberg, de regisseur van de eerste twee delen, was dit keer producent en adviseur van de jonge en onervaren regisseur Colin Trevorrow. Aan hem de taak om het budget van meer dan 150 miljoen dollar terug te verdienen en tegelijkertijd de fans van het eerste uur, en die zijn er in grote getale, tevreden te houden. De dino’s legden we gisteren met behulp van wetenschapsredacteur Lucas Brouwers langs de meetlat van historische correctheid. Nu kijken we wat de recensenten van de film zelf vinden.

NRC Handelsblad: de dino’s stellen niet teleur

Onze eigen recensent Coen van Zwol zag een film “die voor mannen is gemaakt”. Hij zag namelijk een hoop “hopelijk onbewust racisme en seksisme”. De mannelijke held redt de eerst ijzige maar later hulpeloze vrouwelijke baas van het park. Verder moet de film het volgens Van Zwol net zomin van geloofwaardig script en gelaagde personages hebben als de drie voorgaande delen. Veel maakt dat allemaal niet uit, want je komt voor de dinosaurussen en die stellen niet teleur. Drie ballen (€):

“De kolossen stampen, achtervolgen en verscheuren erop los: elkaar, personeel en helaas maar een enkele toerist. Een waar genoegen zijn ook de vele slimme en grappige citaten uit eerdere delen. Jurassic World speelt zich af in een tarantinesk, aan zichzelf refererend universum waardoor je alles met een korreltje zout neemt.”

De Volkskrant: de Disneyficatie van dinosaurussen

“Toen was de aanblik van de uitgestorven kolossen voldoende voor vervoering en verwondering, nu rijden kleine kinderen rondjes op de rug van baby-triceratopsen, die worden rondgeleid als op een manege.”

Zo beschrijft De Volkskrant de gewenning van het publiek aan dino’s, zowel in onze eigen maatschappij als in de film zelf. Hetzelfde geldt voor de bezoekers van het park, wat ongewild de ondergang inleidt:

“‘Gewone’ levensechte dinosauriërs zijn inmiddels niet meer zo bijzonder, in het park én in de bioscoop. Dus wordt er in het lab geknutseld aan een nieuwe soort, samengesteld uit divers dino-dna. De gepatenteerde Indominus rex, een designer-dino: groter, sterker, slimmer. Laat ‘m vooral niet ontsnappen.”


Drie sterren, aldus de recensie. Want alle nostalgie, leuk in het begin, wordt na verloop van tijd flauw en leeg.

De Telegraaf: de perfecte popcornfilm

Vijf sterren van De Telegraaf, die nauwelijks een betere popcornfilm kan bedenken. Ook is duidelijk te zien dat Spielberg was betrokken bij het maken van de film:

“Een film waarin we door wijd open gesperde kinderogen kijken naar een wereld vol wonderen. Die gretige blik, in dit geval van het jongetje Gray, kennen we bijvoorbeeld ook van de kinderen uit Spielbergs E.T..”

Twitter avatar JohnRMoffitt John Moffitt I simply cannot wait to experience this #JurrasicWorld Mosasaurus in full IMAX. I guess I just made up my mind. http://t.co/yS3EMppUxN

Eigenlijk is er geen kritiek te vinden in deze recensie, die spreekt van “een achtbaanrit waarbij de karretjes vaak nét weer een andere bocht omgestuurd worden dan je zou verwachten”.

The New York Times: Spielberg overschaduwt de film

Minder positieve geluiden zijn er te horen bij The New York Times, die de film naast zijn voorgangers legt - iets wat de film zelf ook continue doet, aldus de recensie. Dat pakt minder voordelig uit voor Jurassic World, dat in tegenstelling tot het eerste deel niet tot leven komt door filmverwijzingen, maar juist wordt versteend.

“In reality, there’s more flab than muscle packed on this galumphing franchise reboot. [...] It’s a measure of how dumbed-down this movie is that while the three heroes in “Jurassic Park” were scientists, Mr. Pratt plays Owen, an indeterminate animal expert, and Ms. Howard plays Claire, a corporate stooge whose idiocy is partly telegraphed by her towering heels.”

Alle verwijzingen naar Mercedes, naar filmhistorie en naar vorige delen van de serie komen de film niet ten goede. En dat is de schuld van Steven Spielberg, aldus de Amerikaanse krant. “The only colossus that’s making the ground shake here is Steven Spielberg.”

The Guardian: slim, grappig en idioot op precies de juiste manier

De parallellen die de film trekt tussen het massapubliek van tegenwoordig in de realiteit en de bezoekers van het park zijn slim gedaan, aldus de recensie van The Guardian. De oorzaak van het uit de hand lopen van het gekweek met dinosauriërs is precies de reden waarom we met zijn allen deze film gaan zien: het continue opnieuw uitvinden van nieuwe dino’s wanneer we aan ze gewend zijn geraakt.

Vier sterren dus van de Britse krant, niet in de minste plaats vanwege het acteren van hoofdrolspeler Chris Pratt, die een “old-fashioned guy” op zo’n manier speelt dat je hem direct aardig vindt. En dat gaat goed samen met Bryce Dallas Howard die haar personage sterk stijf neerzet:

“Chris is easy-going, relaxed, somewhere on a continuum between Harrison Ford and Tom Hanks. Bryce Dallas Howard is coiffured and groomed and composed as Claire, this actor brings her kind of intense presence to the part. Chris, Bryce and the horrible Indominus Rex make quite a team. It’s a world of fear and fun.”

Lees ook in NRC Handelsblad een profiel van Chris Pratt: Superster tussen dinosauriërs (€).