Rafael van der Vaart vertrekt naar Real Betis

Rafael van der Vaart in trainingspak van zijn oude werkgever HSV
Rafael van der Vaart in trainingspak van zijn oude werkgever HSV Foto: EPA/BODO MARKS

Rafael van der Vaart heeft voor drie jaar getekend bij de Spaanse promovendus Real Betis. Dat bevestigde het management van de middenvelder vandaag aan de NOS. Van der Vaart vertrekt transfervrij bij het Duitse Hamburger SV, waar hij sinds 2012 speelde.

Voor zijn overgang naar Spanje legde de 32-jarige middenvelder een aanbod van zijn oude club Ajax naast zich neer. Trainer Frank de Boer kreeg in mei van zaakwaarnemer Robert Geerlings te horen dat Van der Vaart niet terug zou keren naar Amsterdam.

Van der Vaart vliegt zondag voor een medische keuring naar Sevilla, waar hij later wordt gepresenteerd. Real Betis werd dit seizoen kampioen in de Segunda División en promoveerde daardoor naar het hoogste niveau in Spanje. Voor Rafael van der Vaart betekent de overgang naar Real Betis een rentree op de Spaanse velden; tussen 2008 en 2010 speelde hij voor Real Madrid.

Gehaald om leidersrol te vervullen

Naar verwachting gaat Van der Vaart in zijn nieuwe team een leidersrol vervullen. Nu Real Betis op het hoogste niveau gaat spelen, zoekt de club nog naar een aantal routiniers om de selectie aan te vullen.

Mocht er volgend seizoen tegen degradatie gespeeld worden, dan heeft de clubleiding met Van der Vaart een ervaringsdeskundige in huis gehaald. De 109-voudig international moest met HSV afgelopen seizoen tot het laatste moment strijden voor lijfsbehoud in de Bundesliga.