Prijs voor Onze man in Teheran

„Heb hier in Teheran zo hard gejuicht dat de buren belden om te vragen wat er aan de hand was.” Zo reageerde Thomas Erdbrink gisteren op Twitter nadat hij hoorde dat hij volgens tv-critici het beste Nederlandse tv-programma van afgelopen seizoen maakte. Samen met regisseur Roel van Broekhoven kreeg de Iran- correspondent gisteren de Zilveren Nipkowschijf voor het VPRO-programma Onze man in Teheran.

Het duurde vijf jaar voordat Erdbrink en Van Broekhoven van de autoriteiten in Iran toestemming kregen om de serie te maken. Hierover zei de Erdbrink eerder in deze krant: „De regering wilde liever dat wij een film maakten over politiek, of over de mooie archeologische sites uit de oudheid. Ze zeggen nooit ‘nee’, ze zeggen: volgende week misschien.”

Het resulteerde in een vierdelige reeks waarin Erdbrink een inkijkje geeft in het dagelijks leven in Iran. Meerwaarde is dat hij zijn persoonlijk verhaal gebruikt: zo speelt zijn eigen schoonfamilie een belangrijke rol. De jury van de Nipkowschijf oordeelde in het rapport: „In een knappe verweving van reality-tv – Erdbrink met zijn vrouw, zijn schoonfamilie en vrienden – en journalistieke reportages zien we een Iran zoals we dat nog nooit hebben aanschouwd: het land waar niets mag, maar alles kan.”

Erdbrink, voormalig correspondent voor NRC Handelsblad, werkt onder meer voor The New York Times en de Volkskrant. Andere genomineerden voor de Nipkowschijf waren de Nederlandse dramaserie Hollands Hoop en Het Sinterklaasjournaal.