Politie zet streep door proef om discriminatie tegen te gaan

Nadat het nieuws bekend werd over een proef om bij controles etnische afkomst te noteren, trok de Nationale Politie dat plan schielijk in.

De Nationale Politie ziet bij nader inzien af van het plan discriminatie te gaan bestrijden met ‘stopformulieren’. De politie in Tilburg zou na de zomer in speciale formulieren gaan vastleggen waarom mensen staande worden gehouden en wat de nationaliteit en etnische afkomst zijn. Analyse van deze formulieren moest ertoe leiden dat de politie allochtonen minder vaak ongelijk behandelt, zoals deze krant gisteren schreef.

Het nieuws over dit experiment om de groeiende discriminatie bij de politie tegen te gaan, is maandag tegenover NRC bevestigd door hoofdagent Nihat Karacan, van het team De Groene Beemden in Tilburg-Noord. Volgens hem gaan 80 agenten aan de slag met de stopformulieren. In een verklaring die de korpsleiding gisterochtend vroeg publiceerde op de eigen politiesite stond dat de Nationale Politie bereid is „nut en haalbaarheid te bestuderen” van de stopformulieren. Aan het eind van de ochtend veranderde de tekst op politie.nl. Vanaf 11.17 uur stond er op de site dat er geen sprake is van een proef. „Noch zijn er concrete afspraken gemaakt om met dergelijke formulieren te gaan werken.” Hoofdagent Karacan houdt echter vol dat er wel „een pilot” zal worden gedaan met de formulieren. „Het was alleen niet de bedoeling dat we met het project naar buiten zouden treden. Dat had ik niet goed begrepen.”

Op de University Tilburg, die het onderzoek zou uitvoeren, gaan ze ervan uit dat de politie geschrokken is van het nieuws over het gebruikmaken van stopformulieren en daarom alsnog van het experiment afzien. Ook Paul Mutsaers, die vrijdag promoveert op een antropologisch onderzoek naar discriminatie door de politie, zegt dat er met de politie in Tilburg volledige overeenstemming was over het experiment met stopformulieren. „Ik kreeg de afgelopen dagen lovende mails van vooral agenten van allochtone afkomst die heel blij waren met het experiment”, aldus Mutsaers. Vorige maand presenteerde hij het experiment ook nog voor leidinggevenden bij de politie. „Ook daar kreeg ik alleen maar positieve reacties.”