Oud-inlichtingenchef China krijgt levenslang wegens corruptie

De voormalige chef van de Chinese staatsveiligheidsdienst is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege corruptie. Zhou Yongkang werd in december opgepakt op verdenking van okoping, machtsmisbruik en het lekken van staatsgeheimen.

Zhou Yongkang in 2010, toen hij als lid van het Standing Committee een van de machtigste mannen van China was.
Zhou Yongkang in 2010, toen hij als lid van het Standing Committee een van de machtigste mannen van China was. Foto: EPA / Anindito Mukherjee

De voormalige chef van de Chinese staatsveiligheidsdienst is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens corruptie. Zhou Yongkang werd in december opgepakt op verdenking van omkoping, machtsmisbruik en het lekken van staatsgeheimen.

De Chinese staatstelevisie toonde volgens persbureau Reuters vandaag beelden waarop te zien is hoe Zhou Yongkang schuld bekent in de rechtbank. Begin april werd Zhou aangeklaagd. Hij is de hoogstgeplaatste politicus in China die ooit op beschuldiging van corruptie voor de rechter moest verschijnen.

Corruptie wordt gezien als een serieus probleem in alle lagen van de Chinese politiek. Bij zijn aantreden in 2013 maakte president Xi een speerpunt van corruptiebestrijding en beloofde hij daarbij zowel de ‘vliegen’ als de ‘tijgers’ aan te pakken.