Ook een aap lust best een drankje

Primatologen zagen hoe chimpansees palmsap dronken, dat qua alcoholpercentage vergelijkbaar is met een biertje.

Ook wilde chimpansees lusten best een borrel. Een Brits-Japans team van primatologen zag in Guinee twintig keer hoe chimpansees gefermenteerd palmsap dronken, met een gemiddeld alcoholpercentage van 3 procent. Dat is te vergelijken met een licht biertje.

De chimpansees dronken vaak samen. De chimps die veel palmsap gedronken hadden, maakten daarna een benevelde indruk. En sommige chimps deden een dutje na het drinken. De primatologen beschreven deze observaties gisteren in Proceedings of the Royal Society B.

De chimpansees drinken uit de plastic vaten die de lokale bevolking ophangt om het melkachtige palmsap te oogsten. De suikers in het zoete sap fermenteren snel tot alcohol.

De chimpansees uit Bossou drinken met bladeren die ze in hun mond tot lepel vouwen. Met de bladerlepel schepten ze palmsap uit het vat, ongeveer 10 milliliter per dip, schatten de onderzoekers.

Per drinksessie kregen de chimps ongeveer 30 milliliter alcohol binnen, te vergelijken met twee normale flesjes bier. Mannetjes en vrouwtjes dronken even veel, er was ook geen verschil tussen jonge en oude dieren.

Maar of ze het lekker vinden?

De primatologen durven niet te zeggen of chimps alcohol lekker vinden, misschien drinken ze het sap vooral voor de zoete smaak. Maar alcohol weerhoudt de chimpansees in ieder geval niet. De onderzoekers stellen voor om een proef te doen met gefermenteerd en ongefermenteerd palmsap, om te zien wat chimpansees verkiezen.

Mensapen, waaronder chimpansees en mensen, breken alcohol veel sneller af dan andere apen. Sommige biologen denken dat dat komt omdat mensapen vooral op de grond leven: daar ligt het rottende, alcoholhoudende fruit.

Genetici hebben berekend dat het enzym dat alcohol omzet bij mensapen 10 miljoen jaar geleden vele malen efficiënter werd.