Pinkpop heeft nu een controlecentrum

Pinkpop 2014
Pinkpop 2014 foto ANP

Pinkpopbaas Jan Smeets is niet blij met vragen over mogelijk noodweer. „Het satanische genoegen waarmee media hierover berichten. Bijna in de hoop dat het fout gaat.”

Feit is dat voor morgen, de tropische eerste dag van Pinkpop 2015, in de avond onweer met hagel en forse windstoten wordt verwacht. Smeets: „We lopen relatief weinig risico. Ons terrein is zo ingericht dat we 17.000 mensen centraal kunnen opvangen. Evacueren is geen optie. Buiten kunnen ze een boom op hun hoofd krijgen of weet ik wat.” Vorig jaar werd het festival op de laatste avond getroffen door noodweer. Er vielen geen slachtoffers. Bij het Duitse festival Rock am Ring raakten vorige week 33 mensen gewond door bliksem. In 2011 overleden bij noodweer op Pukkelpop in België 5 mensen.

Pinkpop liet na het noodweer van 2014 onderzoek doen door een adviesbureau. Dat wees op haperende communicatie. „Daarom heeft het festival dit jaar een controlecentrum waar organisatie en hulpdiensten de zaak coördineren. Met providers zijn voorzieningen getroffen om mobiel verkeer optimaal te houden. Bij extreme belasting kan alleen ge-sms’t worden.”

Net als bij eerder edities zijn alle bouwsels hoger dan zes meter geaard en staan er bliksemafleiders.