OM wil snellere berechting van drugsverdachten

Het Openbaar Ministerie werkt aan het creëren van ‘fast lanes’ die een snellere berechting van drugsverdachten mogelijk moeten maken. Dat zei de hoofdofficier van justitie van Limburg, Roger Bos, vandaag op een bijeenkomst in Tilburg waar de resultaten werden gepresenteerd van een negen maanden geleden begonnen offensief tegen de vaderlandse drugsmaffia.

Op deze archieffoto uit 2008 is op een zolder in een woonhuis in Tilburg een illegale hennepkwekerij ontdekt door de politie. De politie is negen maanden geleden een groot offensief begonnen tegen de vaderlandse drugsmaffia. Vandaag werden de eerste resultaten gepresenteerd.
Op deze archieffoto uit 2008 is op een zolder in een woonhuis in Tilburg een illegale hennepkwekerij ontdekt door de politie. De politie is negen maanden geleden een groot offensief begonnen tegen de vaderlandse drugsmaffia. Vandaag werden de eerste resultaten gepresenteerd. Foto Hollandse Hoogte/Dolph Cantrijn

Het Openbaar Ministerie werkt aan het creëren van ‘fast lanes’ die een snellere berechting van drugsverdachten mogelijk moeten maken. Dat zei de hoofdofficier van justitie van Limburg, Roger Bos, vandaag op een bijeenkomst in Tilburg waar de resultaten werden gepresenteerd van een negen maanden geleden begonnen offensief tegen de vaderlandse drugsmaffia.

Bos presenteerde de resultaten samen met burgemeester Peter Noordanus en het hoofd van de landelijke recherche Wilbert Paulissen. In Brabant, Zeeland en Limburg zijn sinds oktober 125 rechercheurs actief om samen met FIOD, OM en Belgische collega’s alle drugshandel in het zuiden nadrukkelijker aan te pakken. Volgens Bos wil justitie “de strafrechtelijke keten versnellen om sneller vonnissen te kunnen krijgen”.

‘Advocaten vertragen strafzaken’

Nu duurt het vaak jaren voordat verdachten in een drugsonderzoek voor de rechter staan. Bos zei dat dit onder meer komt omdat advocaten de strafzaken vertragen door vele tientallen getuigen op te roepen. Hij zei niet hoe hij dit probleem denkt op te lossen.

Het drugsoffensief in het zuiden heeft tot nu toe onder andere geleid tot een inbeslagname van ruim 100.000 liter aan chemicaliën die worden gebruikt voor de productie van XTC en amfetaminen. Er werden 200.000 pillen in beslag genomen en 116.000 hennepplanten. In totaal werden 149 mensen gearresteerd.

Onschuld van hennep

Volgens Paulissen slaagt de politie er goed in de “criminele infrastructuur in het zuiden te verstoren”. Hij zei te verwachten dat het recherchewerk zal leiden tot een verhoging van de prijzen van drugs en een verplaatsing van de criminele activiteiten. Noordanus zei dat “een prioriteit is de productie van drugs stevig terug te dringen”. In zijn stad Tilburg wordt volgens onderzoek jaarlijks zo’n 750 miljoen euro omgezet in de drugshandel die er aan 2.500 mensen werk biedt.

“Brabant hoeft geen land van heiligen te worden”, aldus Noordanus maar de huidige situatie acht hij onacceptabel. “Ik wil een stad besturen waar mensen op een normale manier geld verdienen. De huidige omvang van de drugshandel ondergraaft de rechtsstaat”. Volgens hoofdofficier van justitie Bos is door het huidige justitie offensief “de onschuld van hennep” definitief verdwenen.