Nobelprijswinnaar weg na uitspraak over vrouwen

Nobelprijswinnaar Tim Hunt heeft ontslag genomen aan het University College London nadat ophef was ontstaan over uitspraken van de wetenschapper op een conferentie in Seoul. Daar pleitte hij deze week volgens de Britse krant The Guardian voor gescheiden laboratoria voor mannen en vrouwen.

Vrouwelijke wetenschappers in het laboratorium zouden voor problemen zorgen. „Als zij in het lab zijn, gebeuren er drie dingen. Jij wordt verliefd op hen, zij worden verliefd op jou en als je kritiek op ze hebt, huilen ze”, zei hij volgens de krant tijdens de conferentie voor wetenschapsjournalisten. Hunt zei voorstander te zijn van gescheiden laboratoria voor mannen en vrouwen, omdat hij vrouwen naar eigen zeggen niet in de weg wil staan.

Universiteit UCL stelt dat het vertrek van Hunt past bij het gelijkheidsbeginsel dat de universiteit hanteert. UCL merkt in een verklaring op dat het ooit de eerste universiteit was die vrouwen op dezelfde gronden toeliet als mannen.

Hunt had al zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraken. „Ik probeerde gewoon eerlijk te zijn”, zei hij tegen de BBC. Uiteindelijk besloot hij toch te vertrekken.

Hunt was in 2001 een van de winnaars van de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor onderzoek naar moleculen die de celdeling reguleren in sommige bacteriën, gisten, planten, dieren en mensen. Het wegvallen van die regulering kan tot kanker leiden.