Naakt tussen het erfgoed, dat vindt niet iedereen leuk

Een Nederlander zit vast omdat hij naakt geposeerd zou hebben op een berg in Maleisië.

Toeristen op de Maleisische berg.
Toeristen op de Maleisische berg.

Het is mode onder sommige westerse reizigers: naakt poseren bij een toeristische trekpleister. Op 30 mei was de ruim vierduizend meter hoge berg Kinabalu op het Maleisische Borneo het podium. Tien toeristen, onder wie een 23-jarige Nederlandse man, gingen uit de kleren en lieten zich fotograferen. De Nederlander en drie anderen zijn door de Maleisische autoriteiten aangehouden en in hechtenis genomen.

Eerder dit jaar was het wereldberoemde tempelcomplex Angkor in Cambodja een geliefde locatie voor naaktposeurs. In januari, februari en mei zijn zeker acht poserende westerlingen aangehouden. Vorig jaar werden in Machu Picchu, de eeuwenoude Inca-stad in Peru, ten minste acht toeristen aangehouden bij drie gevallen van naaktfotografie.

Een aantal liefhebbers van het genre heeft er websites en Facebookaccounts aan gewijd met namen als Naked at Monuments en My Naked Trip, met daarop foto’s van blote konten voor de Chinese Muur, de Eiffeltoren en het Christusbeeld in Rio.

De naaktfotografie bovenop de Kinabalu heeft tot ophef geleid: de berg wordt door de lokale bevolking beschouwd als heilig; de ziel van voorvaderen zou er huizen. Op de officiële site van Kinabalu staat als tip aan bezoekers om „geloof het of niet, op geen enkel moment te roepen, schreeuwen of vloeken tegen de berg”. Op 5 juni, een paar dagen na de naaktfotografie, werd het gebied getroffen door een aardbeving die aan zeker achttien mensen het leven kostte en die de top van Kinabalu beschadigde. Sommige plaatselijke bestuurders houden de naaktposeurs verantwoordelijk voor de ramp.

Medewerkers van de Nederlandse ambassade in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur verlenen consulaire bijstand aan de Nederlander, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Over de precieze aantijgingen tegen de man doet het ministerie geen uitspraken. Volgens de Maleisische nieuwssite Malaymailonline.com richt het onderzoek zich op het zich schuldig maken aan ‘publieke onzedelijkheid’. De maximale celstraf hiervoor zou drie maanden zijn.