Economie

Kledingmerk J. Crew ontslaat hoofdontwerper na slechte kwartalen

Foto AP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Kledingmerk J. Crew gooit de boel om na een paar teleurstellende kwartalen, schrijft Quartz. Het bedrijf ontsloeg per direct 175 werknemers en de hoofdontwerper voor zijn vrouwenkleding.

Volgens topman Mickey Drexler zijn de ontslagen noodzakelijk voor het voortbestaan van zijn bedrijf:

“We are making meaningful and strategic changes across our organization to better position us for future growth. While many of these decisions were difficult, they are necessary.”

Een harde realiteit voor die 175 werknemers. Enkele jaren terug ging het nog voortvarend met J. Crew. Hun kleding was alomtegenwoordig in het Amerikaanse straatbeeld. Maar nu gooit het bedrijf het roer drastisch om. J. Crew kan het ontbreken van het perfecte vestje na dit massaontslag niet meer de schuld geven van hun dalende verkoopcijfers.

Klanten verwijten J. Crew al langer dat het bedrijf te avontuurlijk is geworden in zijn kledingstijlen en de doorsnee Amerikaan niet meer aanspreekt. Misschien heeft dat deels te maken met het feit dat Michelle Obama in 2008 het merk de stratosfeer in lanceerde tijdens een televisie-optreden de merkkleding te dragen.

Hackers gonna hack

Een klein New Yorks restaurant of een warenhuisketen, het maakt volgens The New York Times niet uit voor boosaardige hackers en andere cybercriminelen. Zij stelen even graag en even vaak geld of data van grote en kleine bedrijven.

De krant baseert zich op praktijkvoorbeelden en veiligheidsexperts. Kleine bedrijven zijn doorgaans kwetsbaarder voor cyberaanvallen vanwege slechte beveiliging. Restaurantjes, kledingboetiekjes of bloemenzaken denken door hun grootte immuun te zijn voor creditcardgegevens stelende hackers.

Bijna de helft van de kleine bedrijven in een enquete van de National Small Business Association laat weten slachtoffer te zijn van cybercrime. 68 procent was het afgelopen jaar zelfs tot twee keer toe getroffen. Volgens The New York Times laten deze cijfers zien hoe gretig cybercriminelen op zoek zijn naar creditcardgegevens.

Box boert best goed

Ondanks dat cloud-aanbieder Box het afgelopen kwartaal opnieuw verlies maakte, is er goed nieuws volgens re/code. Het verlies van 28 cent per aandeel is namelijk veel minder dan analisten hadden voorspeld (31 cent). Ook de inkomsten voor Box waren groter dan verwacht: 65,5 miljoen tegen 63,7 miljoen dollar. Het verhoogde dan ook de winstverwachtingen voor dit jaar.

Dat Box ondanks verlies een goed kwartaal heeft gedraaid komt ook omdat het in de afgelopen drie maanden tweeduizend nieuwe klanten wierf, waaronder het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daarnaast waren er vijf - niet nader genoemde - klanten die elk meer dan een half miljoen dollar hebben neergeteld voor de diensten van Box. Of dat nieuwe klanten zoals Deloitte, CHipotle of Hewlett-Packard zijn, is onbekend.

Het bedrijf van topman Aaron Levie kan op deze manier nog eens uitgroeien tot een van de meest dominante cloud-computing bedrijven. Hij verwacht na de overeenkomst met het ministerie van Justitie dat hij nog meer klanten krijgt binnen de Amerikaanse overheid.