Bo&Caro

‘Jouw gezicht is als een zonnetje’ en daar dan geld mee verdienen

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een workshop complimenten geven
Wie: Egostrelers Hannah van der Rest en Merel van Gijzel

“Ontzettend leuk dat je gekomen bent”, “Te gek broekpak heb je aan”, “Wat een mooie bos krullen heb jij”. Welkom bij de workshop leren complimenteren. Nog voor de deelnemers gaan zitten hebben ze de eerste complimenten al op zak. Maar Hannah van der Rest en Merel van Gijzel, die de workshop geven, zijn dan ook ‘professionele egostrelers’. In 2009 verkochten ze op Koninginnedag ‘egostrelingen’ - één euro per compliment. Dat liep als een tierelier en binnen de kortste keren stonden ze op festivals, beurzen en bij bedrijven ego’s te strelen. De business werd verder uitgebreid met een workshop, want het is blijkbaar nog best lastig een goed compliment te geven.

Rotcompliment

“Aandacht.” Van der Rest laat een plechtige stilte vallen. “Aandacht is het allerbelangrijkste. Alles begint bij aandacht. Voor die ander. Die man of vrouw tegenover je. Degene die je een compliment gaat geven.”
Van Gijzel knikt driftig mee. “Goed luisteren, écht kijken, vóél die ander.”
Met een gewoontjes ‘wat zit je haar leuk’ ben je er dus niet, volgens de dames. “Het gaat er om dat je die ander echt even zíét.” Bovendien moet je het menen, zomaar iets verzinnen is not done. Een ongemeend compliment is een rotcompliment, aldus Van der Rest.

Om te laten zien hoe het moet plukken Van der Rest en Van Gijzel een nietsvermoedende man van de gang. Samir, heet de mazzelaar. “Jouw gezicht is als een zonnetje”, opent Van Gijzel het vuur. “Volgens mij ben jij ín en ín goed”, gaat Van der Rest verder. “Je bent als een klein, ondeugend jongetje”, roept Van Gijzel. “Maar met dat stoppelbaardje juist ook weer heel stoer,” haakt Van der Rest in. Langzaam kleuren Samirs wangen rood. “Voelen jullie de kamer ook warmer worden?”

Egostreler Merel van Gijzel neemt een beduuste Samir onder handen.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Geweldig

Dan is het de beurt aan de deelnemers. In kleine groepjes bestoken ze elkaar om de beurt met complimenten. Woorden als “warm”, “krachtig”, “sprankelend”, “dapper”, “wijs”, “speciaal”, “aardig” en “spontaan” gonzen door de ruimte. Alle deelnemers blijken “mooie mensen” te zijn die “iets heel bijzonders uitstralen”.

Na een uur kondigt Van der Rest aan dat de workshop op zijn eind loopt. “Je kan ook niet uren door blijven gaan met het geven van complimenten, op een gegeven moment weet je het gewoon niet meer.” Opgewekt nemen de deelnemers afscheid van elkaar. “Jij bent geweldig!”, roept een blonde vrouw tegen een oudere dame. “Nee, jíj bent geweldig!”. Glimlachend komt Van der Rest tussen beiden. “We zijn allemáál geweldig.”

En verdomd. Ze méént het.