Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Deze drie Nederlandse uitvindingen heb jij elke dag in je zak

Vandaag is een zenuwachtig dagje voor een aantal Nederlandse uitvinders. Het Europees Octrooibureau reikt uitvindersprijzen uit, en er zijn dit jaar heel wat Nederlanders genomineerd: Laura van ’t Veer, die een innovatieve borstkankertest bedacht, Kees Schouhamer Immink die bij Philips cd’s, dvd’s en Blue-ray mogelijk maakte, Henk Jonkers die een nieuw soort bio-beton heeft uitgevonden. En Philippe Maugars en Franz Amtmann die NFC-chips hebben bedacht: de chips in OV-chipkaarten, smartphones en bankpassen voor draadloze betalingen. Die laatste twee zijn zelf niet Nederlands maar werken wel bij het Eindhovense NXP.

Update 12.45u: De winnaars zijn bekend. Van ’t Veer wint in de categorie MKB, Maugars en Amtmann van NXP in de categorie Industrie.

En NFC is niet de enige technologie op je smartphone met een sterk Nederlands tintje. Sterker: zonder Nederlanders hadden een paar cruciale mobiele snufjes misschien wel helemaal niet bestaan. Maar hoe vaak denk je bij het aanzetten van je mobiel aan Cees Links, Jaap Haartsen of Werner Vogels? Tijd voor een kennismaking:

1. Cees Links: met WiFi op de koffie bij Steve Jobs

Cees Links bedacht eind jaren ’80, toen hij bij het Amerikaanse bedrijf NCR werkte, dat het wel eens handig zou zijn als computers draadloos met een netwerk konden worden verbonden. Hij gaf  vervolgens leiding aan het team dat een cruciaal onderdeel van WiFi uitvond. Die naam werd volgens Links bedacht door zijn vrouw (het is geen afkorting van iets, maar hij vond het gewoon wel mooi klinken).

Links liep in de jaren negentig rond met een jasje waarin hij een grote laptop had genaaid, om maar te laten zien wat de potentie was van draadloos computeren. Hij mocht op de koffie komen bij Apple-baas Steve Jobs, die na een paar slides verkocht was en de technologie gebruikte voor zijn iBook. Dat was de doorbraak van WiFi en het internet of things.

2. Jaap Haartsen: Bluetooth-uitvinder uit Drente

Rijk is hij er nooit van geworden, maar de Drentse Jaap Haartsen heeft toch echt een van de meest gebruikte mobiele technologieën ter wereld uitgevonden: Bluetooth. Hij vroeg in dienst van het Zweedse Ericsson de patenten aan voor de techniek waarmee telefoons kunnen communiceren met apparatuur in de buurt. Haartsen won in 2012 net geen prijs als Europees uitvinder van het jaar van het Europees Octrooibureau, maar werd eerder dit jaar wel opgenomen in een belangrijke Amerikaanse eregallerij voor uitvinders, de National Inventors Hall of Fame.

3. Werner Vogels: de man achter Amazons cloud

De cloud is zo’n complex samenspel van technologieën dat er niet één uitvinder van is. Maar een van de drijvende krachten achter de snelle ontwikkeling van cloud-diensten is de Nederlander Werner Vogels. Hij was onderzoeker aan de Amerikaanse Cornell University, toen Amazon-baas Jeff Bezos hem vroeg om een manier te bedenken waarop Amazon beter ‘schaalbaar’ zou worden. Vogels’ truc? De overbodige serverruimte van Amazon ter beschikking stellen aan derden, zodat zij op afstand de rekenkracht en opslag konden benutten. Dat idee werd een groot succes en al snel gekopieerd door allerlei andere technologiebedrijven, waardoor de ontwikkeling van de cloud in een stroomversnelling kwam.