Janneke Vreugdenhil Onigiri met varkensgehakt en gember

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Onigiri zijn rijstballetjes die vaak als lunch in een bentobox (het Japanse lunchtrommeltje) te vinden zijn. Ze houden qua vorm het midden tussen een bal en een driehoek. Doordat Japanse rijst rijk is aan zetmeel, blijft het uitstekend plakken en laat het zich gemakkelijk in allerlei vormen kneden. Onigiri worden op smaak gebracht met vlees, ei, vis of simpelweg een scheutje sojasaus.

Maori Murota geeft in haar boek Recepten uit Tokyo wel zes varianten, waaruit ik deze met varkensgehakt en gember koos. Ze schrijft het er niet specifiek bij, maar u heeft er wel echt Japanse rijst voor nodig. En mirin, Japanse zoete rijstwijn, die net als de rijst te koop is bij Aziatische toko’s en online – en bij natuurvoedingswinkels ook trouwens. De sake kunt u eventueel weglaten. Het is in elk geval niet nodig om er speciaal een fles voor open te maken.

Maori Murota: Recepten uit Tokyo

Uitgeverij: Good Cook. Prijs: €24,95