Hoofdredacties protesteren tegen ‘oneerlijke concurrentie’ NPO

In een brandbrief hebben 53 hoofdredacteuren en uitgevers staatssecretaris Sander Dekker (Media) vandaag opgeroepen de “oneerlijke” concurrentiepositie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te beëindigen. Hiermee doelen ze op de plannen van de NPO om de komende jaren nadrukkelijk in te zetten op digitale media.

De ingang van het NOS-gebouw op het Mediapark in Hilversum
De ingang van het NOS-gebouw op het Mediapark in Hilversum ANP / Jeroen Jumelet

In een brandbrief hebben 53 hoofdredacteuren en uitgevers staatssecretaris Sander Dekker (Media) vandaag opgeroepen de “oneerlijke” concurrentiepositie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te beëindigen. Hiermee doelen ze op de plannen van de NPO om de komende jaren nadrukkelijk in te zetten op digitale media. In een reactie laat Dekker weten in gesprek te willen met de ondertekenaars.

In de brandbrief spreken de hoofdredacteuren hun zorgen uit over de nieuwe koers van de NPO richting digitale platformen. Dit zou juist de plek moeten zijn waar private nieuwsmedia ‘hun economische fundament’ moeten zien te vinden, zo valt in de brief te lezen.

Ook de positie van de NOS baart de hoofdredacteuren zorgen. In de brief vragen ze zich af waar de grenzen van de publieke nieuwsvoorziening liggen.

“In de strijd om het publiek is de NOS met haar apps op smartphones en tablets bijna marktleider, zonder dat het aanbod zich onderscheidt van het nieuwsaanbod van private nieuwsorganisaties.”

Staatssecretaris Dekker heeft aangegeven in gesprek te willen met de hoofdredacteuren. Volgens Dekker moet de publieke omroep onderscheidender worden. “Plannen hiervoor worden nu uitgewerkt”, aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Het is niet voor het eerst dat de hoofdredacteuren zich tot het kabinet richten over de positie van de NPO. In 2008 schreven 44 hoofdredacteuren en uitgevers al een brandbrief aan toenmalig minister Plasterk, waarin ze stelden dat concurrentievervalsing van de publieke omroep een bedreiging vormt voor de pluriformiteit in de Nederlandse journalistiek.