Het moet allemaal met ‘veel meer tempo’ dan bij Mart

Na twaalf jaar Avondetappe kiest de NOS deze Tour voor iets anders: een snellere show op een vroeger tijdstip. Het begint als de renners „nog met het zweet op het voorhoofd” staan.

Foto OLAF KRAAK
Foto OLAF KRAAK

Geen Mart, geen wijn op tafel en geen Dalida die aan het eind van de avond de kijker sensueel de nacht in zingt. Het nieuwe tourprogramma van de NOS, Studio Tour, wordt tijdens de komende Tour de France dagelijks tussen 19.00 uur en 20.00 uur uitgezonden, heeft geen plek voor muziek en moet „veel meer tempo” hebben dan Marts Avondetappe. Dat zei de omroep gisterenmiddag bij de onthulling van de plannen voor de Tour.

Studio Tour wordt gepresenteerd door Gert van ’t Hof en Dione de Graaff. Van ’t Hof presenteert het programma vanuit Hilversum, waar een studio, net als bij Studio Brasil tijdens het laatste WK voetbal, huiselijk wordt ingericht om gasten in te ontvangen en de etappe te bespreken. De rode bank en de hond worden ingeruild voor een veranda en zonnebloemen. Vaste gasten zijn onder anderen Henk Lubberding, Rob Harmeling, Niki Terpstra en Theo Bos. Net als bij Avondetappe worden daarnaast bekende Nederlanders uitgenodigd die iets bijzonders hebben met de Tour of het onderwerp van die dag. In een van de eerste uitzendingen komt schrijver en Utrechter Ronald Giphart langs.

Dione de Graaff is ter plaatse en moet „dicht op de koers en de renners” zitten, zei eindredacteur Jeroen Koster. Zijn hoofdredacteur Pim Marks wil de renners „nog met het zweet op het voorhoofd” in de uitzending.

De Graaff is bij de finish van de proloog in Utrecht (zaterdag 4 juli) en de start van de etappe die de volgende dag richting Zeeland gaat. Daarna reist ze het peloton achterna door Frankrijk. Bij de proloog in de Domstad krijgt de NOS hulp van verslaggevers van RTV Utrecht, die op plekken langs het parcours staan. Studio Tour begint op 2 juli, wanneer de ploegenpresentatie in Utrecht plaatsvindt.

Duidelijk werd dat de NOS op zoek is gegaan naar een format dat nog jarenlang meekan. In december werd Henry Schut nog naar voren geschoven als mannelijke helft van het presentatieduo, maar die wordt na zijn „tropenjaar” 2014 (met onder meer Sotsji, het WK en Langs de Lijn) wat rust gegund. Bovendien zou hij in 2016 alweer hebben moeten afhaken voor de Tour, omdat die dan overlapt met het EK voetbal in Frankrijk.

Online wil de NOS een aantal nieuwe dingen proberen. Er komt naast de normale livestream van de uitzending een tweede livestream met alleen maar beelden vanaf vijf meerijdende motoren, en er wordt een aparte app gemaakt waarmee mensen hun eigen opnames van de Tour naar de NOS kunnen uploaden, voor eventueel gebruik in Studio Tour. Koster haastte zich om daarbij te zeggen dat het géén aanmoediging is om al filmend met het peloton mee te rennen.

Mart Smeets verdwijnt van het scherm en krijgt een rol op de achtergrond. Hij werkt aan een „historische rubriek” voor in Studio Tour over de ronde van 1989 – de laatste waarin een Nederlander het geel droeg en de Tour met de spannendste ontknoping ooit (acht seconden verschil tussen Greg LeMond en Laurent Fignon). Werktitel: Vergeelde herinneringen.

Bij de live-uitzendingen verandert er weinig: Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra blijven de vaste commentatoren voor tv, terwijl Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman voor de radio verslag doen.