Economie

Geen zorgen, Huges. Een topman heeft meer levens

NS-topman Timo Huges stapte vorige week op wegens zijn betrokkenheid bij gerommel met vervoersaanbesteding in Limburg. Onder zijn leiding had de NS een “zwak ontwikkeld normbesef”, oordeelde minister Dijsselbloem keihard. Wat voor toekomst heeft Huges nog, qua carrière?

Die hoeft niet voorbij te zijn, denkt headhunter Ralf Knegtmans van het in Amsterdam gevestigde bureau De Vroedt & Thierry, dat bemiddelt in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. “Huges komt echt wel weer aan de bak, er wordt niet zomaar vergeten wat hij heeft gepresteerd.”

Huges deed het volgens Knegtmans uitstekend als bestuursvoorzitter bij de bloemenveiling van Aalsmeer die hij samenvoegde met FloraHolland. En als NS-baas was hij populair bij het personeel en bij reizigersorganisaties.

Tenzij hij het extreem bont maakt, heeft een topman meer levens.  Drie manieren waarop een gevallen topman weer kan opkrabbelen.

1. Het commissariaat

“Iemand die niet als betrouwbaar bestuurder wordt gezien, kan vaak nog prima als commissaris aan de slag”, zegt Jan Rapmund van The Executive Network in Wassenaar. Een blik op de lijst met gevallen topmannen van de laatste jaren bevestigt zijn stelling.

Want de situatie van de ene gevallen topman is de andere niet. Volgens Rapmund zijn er topmannen die “op een nette manier niet functioneren” en bijvoorbeeld vertrekken vanwege strategische fouten of hun manier van leidinggeven. En er zijn topmannen die iets onaanvaardbaars hebben gedaan en civielrechtelijk of zelfs strafrechtelijk zijn aangepakt. “Vrijwel iedereen uit die eerste categorie duikt weer op.”

Voor een terugkeer adviseert headhunter Knegtmand wel eerst een periode van zeker drie tot zes maanden in de luwte. Dan kunnen topmannen hun vaak pijnlijke vertrek verwerken en gaat de storm rond hun persoon liggen, is zijn ervaring.

2. Een carrière in een andere sector

Afhankelijk van hoe bont ze het maakten, moeten topmannen het soms wel in een andere sector zoeken. Voor een positie bij een beursbedrijf is een fiat nodig van de Autoriteit Financiële Markten. En via geschiktheidstoetsen en hertoetsingen voert De Nederlandsche Bank (DNB) in de financiële sector  strak de regie op wie bestuursfuncties mag vervullen.

Vanwege het NS-fiasco kan Huges kan een baan bij een (semi-)overheidsbedrijf volgens Knegtmans vergeten.

“En bij een beursgenoteerd bedrijf hoeft hij het de komende tijd ook niet te proberen vanwege alle publiciteit die zijn benoeming met zich mee zou brengen.”

Maar de headhunter denkt dat hij straks wel prima terecht kan bij een groot privaat of familiebedrijf.

3. Voor jezelf beginnen

En wie echt niet aan de bak komt, kan altijd nog een eigen adviesbureau beginnen. “Al is dat vaak een marginaal bestaan”, benadrukt Rapmund. Het is een weg die in ingeslagen door Bert Molenkamp die tot 2011 collegevoorzitter was van de scholenkoepel Amerantis die aan financiële problemen ten onder ging.

Molenkamp is al 2,5 jaar zelfstandig adviseur en verkoopt zich op Linkedin zo:

“Gepokt en gemazeld in kleine en grote bestuurlijke organisaties. Geïnspireerd en gegroeid door situaties, omstandigheden en soms tegenvallers die ik op mijn weg ben tegen gekomen.”