Hoorn viert ontdekking van zijn Kaap

Een museumzaal met dertig zitjes waarop bezoekers virtueel door het Hoorn van de Gouden Eeuw kunnen wandelen. Het Westfries Museum experimenteert sinds vorig jaar met de virtual reality-brillen van Oculus Rift. Deze week is er een vr-productie over de ontdekking van Kaap Hoorn bijgekomen, de spannende reis die op 14 juni 1615 in Hoorn begon en die dit weekeind ook in de werkelijkheid groots herdacht wordt. 400 jaar geleden gingen vanuit Hoorn twee schepen op zoek naar een nieuwe zuidwestelijke route naar Indië. Onder leiding van kapitein Willem Cornelisz. Schouten voeren ze naar het puntje van Zuid-Amerika. Onder Vuurland vonden ze op 29 januari 1616 een nieuwe doorgang naar de Stille Oceaan. Het zuidelijkste puntje op hun reis noemden ze Kaap Hoorn. Veel economisch nut heeft de route niet gehad. Het bleek er door plotselinge stormen levensgevaarlijk, zoals je zelf meemaakt in de vr in het museum. Kaap Hoorn is in zeezeilerskringen nu een soort Mount Everest.

Het Westfries Museum beschikt sinds enkele weken over de Halve Maen, een zeiljacht vergelijkbaar met het kleinste van de twee schepen. Na tal van culturele activiteiten zaterdag in de binnenstad vaart het schip in de vroege uurtjes van zondag 14 juni de haven van Hoorn op theatrale wijze uit.