Franse premier gaat geld terugbetalen voor zijn voetbaltripje

De Franse premier Manuel Valls en UEFA-voorzitter Michel Platini voorafgaand aan de finale van de Champions League, 6 juni in Berlijn.
De Franse premier Manuel Valls en UEFA-voorzitter Michel Platini voorafgaand aan de finale van de Champions League, 6 juni in Berlijn. Foto AFP / Odd Andersen

De Franse premier Manuel Valls heeft beloofd een deel van de kosten van het voetbaltripje dat hij vorige week maakte, terug te betalen. Deze week ontstond in Frankrijk ophef over zijn reis naar Berlijn met een regeringsjet voor de finale van de Champions League.

De in Barcelona geboren premier ging officieel niet omdat hij een fervent supporter van de plaatselijke FC is en zijn team de finale had gehaald, schreef onze correspondent Peter Vermaas gisteren in NRC. Hij ging omdat Frankrijk volgend jaar het EK-voetbal organiseert en in Berlijn nog belangrijke besprekingen met UEFA-voorzitter Michel Platini op het programma stonden, zei Valls zaterdag. “Ik werk veel. Soms heb je ook een moment van ontspanning”, voegde hij daar zondag aan toe.

Hij nam twee zoons mee

De rechtse oppositie en de linkervleugel van de regerende PS vonden zijn uitleg niet acceptabel.

Vermaas:

“De kritiek nam begin deze week toe toen bleek dat Valls voor het tripje per regeringsjet twee zoons had meegenomen. Hoewel zijn woordvoerders volhouden dat het een ‘institutionele en officiële’ reis betrof, stond het bliksembezoek aan Berlijn niet in zijn publieke agenda.

Kritische leden van Sarkozy’s Republikeinen eisten dat Valls de kosten van het gebruik van de Falcon, geschat op 12.000 tot 15.000 euro, terugbetaalt. Een enkeling riep zelfs om het aftreden van de premier, die bij de Fransen aanzienlijk populairder is dan president Hollande en zijn imago van rechtschapenheid koestert.

Verzwarende factor: toen Sarkozy als president wat vaak voor privé- of partijdoelen regeringsvliegtuigen nam, nagelden de socialisten hem collectief aan de schandpaal. Zij beloofden onder Hollande een ‘voorbeeldige republiek’.”

Terugbetalen

Vandaag erkende Valls dat hij het anders had moeten aanpakken. Wel beschouwt hij de trip nog steeds als een regeringsaangelegenheid. Hij betaalt daarom alleen de reiskosten voor zijn kinderen terug, ongeveer 2.500 euro, meldt persbureau AP.