Europese Commissie gaat e-boekcontracten Amazon doorlichten

De Europese Commissie (EC) stelt een onderzoek in naar de e-boekcontracten die internetgigant Amazon met uitgevers heeft afgesloten. In de contracten staan clausules waardoor de uitgevers verplicht worden Amazon te informeren over de voorwaarden waarop concurrenten zaken doen met de betreffende uitgever.

De clausules moeten afdwingen dat Amazon altijd op de voordeligste voorwaarden een overeenkomst afsluit, waardoor oneerlijke concurrentie zou ontstaan. De EC is hierdoor bevreesd dat het voor concurrenten van Amazon te moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om innovatieve diensten of producten op de markt te brengen. Een onderzoek zou kunnen leiden tot de conclusie dat Amazon wetten omtrent het mededingingsrecht overtreedt.

Verkeerde voorwaarden?

Volgens Margrethe Vestager, de EU-commissaris die het onderzoek leidt, is het onderzoek bedoeld om de belangen van de consument te beschermen.

“Amazon is een succesvol bedrijf dat de consument een uitgebreide service biedt, ook op het gebied van e-boeken. Maar het is mijn plicht om te onderzoeken of Amazon op dat terrein de markt niet domineert op verkeerde voorwaarden.”

Het onderzoek zal zich in eerste instantie richten op e-boeken die in het Engels en Duits zijn geschreven. Dit zijn binnen de Europese e-boekenmarkt de twee grootste talen.

Amazon heeft een geschiedenis van slecht onderhouden contacten met boekuitgevers. Zo was er een maandenlange ruzie tussen de webwinkel en uitgever Hachette. De twee steggelden over de prijs van e-books. Amazon vond de boeken van Hachette te duur en wilde een lagere prijs afdwingen. Dat gaat ten koste van auteurs, zei de uitgeverij. Pas na lange tijd werden de twee partijen het eens: Hachette mag zelf blijven bepalen wat een boek kost.