Europees Parlement vraagt om onmiddellijk aftreden Blatter

Sepp Blatter verlaat de persconferentie waarop hij zijn aftreden als voorzitter van de FIFA bekend heeft gemaakt.
Sepp Blatter verlaat de persconferentie waarop hij zijn aftreden als voorzitter van de FIFA bekend heeft gemaakt. Foto AP/Ennio Leanza

Het Europees Parlement ziet Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, het liefst zo snel mogelijk opstappen. Vandaag stemde een ruime meerderheid van de volksvertegenwoordigers voor een resolutie die om de onmiddellijke vervanging van de Zwitser vraagt.

De resolutie was gezamenlijk ingediend door zeven verschillende fracties. Volgens het parlement zijn er “urgente hervormingen” nodig nadat de FIFA de wereld heeft geschokt met verschillende corruptieschandalen. Resoluties van het Europees Parlement zijn niet bindend.

Onverwacht aftreden

Blatter werd eind mei, te midden van een grote crisis na arrestaties door de FBI en invallen van de Zwitserse justitie, herkozen voor een vijfde termijn als president van de FIFA. Dit tot grote teleurstelling van met name de westerse wereld, die Blatter verantwoordelijk houdt voor de schandalen die de wereldvoetbalbond teisteren. Vier dagen later maakte de Zwitser echter onverwacht bekend alsnog terug te treden.

Blatter blijft in functie tot de volgende voorzitter verkozen is. Dat kan nog wel even duren, want naast dat de FIFA momenteel belangrijkere zaken aan het hoofd heeft, dienen kandidaten ook minimaal vier maanden de tijd te krijgen om campagne te voeren. Naar verwachting zal de verkiezing pas tussen december dit jaar en maart 2016 plaatsvinden. Verschillende stemmen, en dus nu ook die van het Europees Parlement, gingen echter op om Blatter direct te vervangen en een interim-president aan te stellen.