En dat allemaal omdat je naakt poseerde op een heilige berg

Een 23-jarige Nederlander en drie andere reizigers zitten vast in Maleisië omdat zij zich eind mei bloot lieten fotograferen op een berg.

Foto Facebook
Foto Facebook

Een naaktfoto met ernstige gevolgen. Een 23-jarige Nederlander en drie andere westerse reizigers zitten vast in Maleisië omdat zij zich eind mei bloot lieten fotograferen bovenop Mount Kinabalu, de toeristische trekpleister van het Maleisische eiland Borneo. Autoriteiten van het park waartoe de berg behoort dienden een klacht in bij de politie en spraken van tien naakt poserende toeristen – sommigen van hen zijn vooralsnog niet aangehouden.

Het incident leidde in Maleisië tot ophef: Kinabalu, een vierduizend meter hoge berg vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wordt door de lokale bevolking beschouwd als heilig. De ziel van voorvaderen zou er huizen. Op de officiële site van Mount Kinabalu staat als tip voor bezoekers om: „geloof het of niet, op geen enkel moment te roepen, schreeuwen of vloeken tegen de berg”. Op 5 juni, een paar dagen na de naaktfotografie, werd het gebied getroffen door een aardbeving die aan zeker achttien mensen het leven kostte en de top van de Kinabalu beschadigde.

Sommige plaatselijke bestuurders houden de poserende westerlingen nu verantwoordelijk voor deze ramp.

Publieke onzedelijkheid

Medewerkers van de Nederlandse ambassade in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur verlenen consulaire bijstand aan de Nederlander, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Over de precieze aantijgingen tegen de man doet het ministerie geen uitspraken.

De Maleisische nieuwssite Malaymailonline.com meldt dat het justitieel onderzoek tegen de vier toeristen zich richt op het zich schuldig maken aan ‘publieke onzedelijkheid’. De maximale celstraf hiervoor zou drie maanden zijn.

Naaktfotografie bij toeristische trekpleisters komt vaker voor. In het wereldberoemde tempelcomplex Angkor in Cambodja werden in januari, februari en mei in totaal zeker acht naakt poserende westerlingen aangehouden.

Ook circuleerde op Facebook een foto van een vrouw die zich in Angkor topless had laten fotograferen. Vorig jaar werden in Machu Picchu, de eeuwenoude Inca-stad in Peru, ten minste acht toeristen aangehouden bij drie incidenten van naaktfotografie.