God als een persoon zien is kinderlijk, schreef hij

Hij schreef over God, de studie geometrie van zijn zoon en een klein stoommachientje dat hij als jongetje van een oom had gekregen en dat zijn belangstelling voor de wetenschap had gewekt. 27 persoonlijke brieven van Albert Einstein (1879-1955) worden vandaag geveild bij een Californisch veilinghuis.

De brieven bevatten cruciale passages over Einsteins leven. Sommige van de brieven zijn in het Engels, andere in het Duits. Sommige brieven schreef Einstein met de hand, voor andere gebruikte hij een typemachine.

De brieven zijn decennialang bijeengesprokkeld door een particuliere verzamelaar. Het is de grootste partij brieven van Einstein ooit die ter veiling is aangeboden.

„Ik heb verschillende keren gezegd dat volgens mij het idee van een God in de vorm van een persoon, kinderlijk is”, schreef Einstein in de jaren veertig aan Guy H. Raner jr., met wie hij hierover correspondeerde. „Je kunt me een agnost noemen, maar ik deel de kruisvaardersgeest van de professionele atheïst niet . ... Ik geef de voorkeur aan een houding van nederigheid die overeenkomt met de zwakte van ons intellectueel begrip van de natuur en ons bestaan.”

Andere brieven zijn praktischer van aard, zoals die waarin hij zijn zoon belooft wiskundeopgaven te sturen. De veiling verwacht een opbrengst van tussen de 5.000 en 40.000 dollar per brief. (AP)