Economie

Is ‘pretpark Amsterdam’ te druk?

Sinds 2009 is Amsterdam Marketing bezig met het spreiden van bezoekers over het jaar, maar ook over de stad en daarbuiten. Denk aan 'Amsterdam Castle and gardens' (bij het Muiderslot), 'Amsterdam Beach' (Zandvoort) en 'Flowers of Amsterdam' (Aalsmeer en omgeving).
Sinds 2009 is Amsterdam Marketing bezig met het spreiden van bezoekers over het jaar, maar ook over de stad en daarbuiten. Denk aan 'Amsterdam Castle and gardens' (bij het Muiderslot), 'Amsterdam Beach' (Zandvoort) en 'Flowers of Amsterdam' (Aalsmeer en omgeving).

Amsterdammers klagen dat het te druk is, dat hun stad geen pretpark mag worden. Jaarlijks komen er tienduizend inwoners bij. Ondertussen neemt het aantal toeristen gestaag toe; van krap 11 miljoen in 2005 naar 16,3 miljoen vorig jaar.

Amsterdam staat in de top-5 van populairste bestemmingen in Europa, blijkt uit een toerisme-index van Mastercard. Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) noteerde een stijging van het aantal hotelbedden van 19 procent sinds 2010. Per dag verblijven er gemiddeld ruim 201.000 mensen in de stad. Dat zijn overigens vooral werkende mensen.

Wordt Amsterdam té druk? Het is “een luxeprobleem”, zei burgemeester Van der Laan (PvdA) in zijn nieuwjaarstoespraak. “Veel krimpgemeenten in Nederland, nee, alle gemeenten in Nederland, zouden ons probleem graag hebben.”

Lees ook: Waar komen toeristen eigenlijk en wat zien ze van de stad?