B.B. King: The Life of Riley

Een maand na zijn dood is hij weer even springlevend: blueslegende B.B. King doet zijn levensverhaal uit de doeken in The Life of Riley (Riley is zijn geboortenaam). In de documentaire uit 2012 reist hij terug naar zijn geboorteplaats in Mississippi, waar hij als jongetje nog katoen plukte voordat hij zichzelf gitaar leerde spelen. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij langzaam naam, vooral door constant op tournee te zijn. De workaholic speelde zo’n 250 concerten per jaar, ook al betekende dat het einde van zijn gezinsleven. King en anderen, onder wie Eric Clapton, Dr. John en Robert Cray, vertellen over toeren met King in het gesegregeerde Amerika, zijn met vibrato doorspekte stijl en zijn successen bij een wit publiek. Dat laatste kwam (deels) door Britse bluesgitaristen die in de jaren zestig Amerikaanse bluesmusici uit de vergetelheid haalden en gingen spelen met hun helden. Zo maakte B.B. King in 1971 een plaat in Londen en werkte hij samen met U2 (When Love Comes to Town). Tot vlak voor zijn dood bleef hij toeren met zijn trouwe gitaar Lucille.

André Waardenburg