Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media?

Reorganisatie bij Royal IHC

Scheepsbouwer Royal IHC wil bijna vijfhonderd vaste en meer dan 1100 tijdelijke werknemers ontslaan, schrijft de Volkskrant. Het sluit ook twee van de vier Nederlandse scheepswerven. Dit nieuws komt niet geheel uit de lucht vallen. Dinsdag deelden vakbonden hun zorgen al voor een massaontslag.

Royal IHC is de op een na grootste scheepsbouwer van Nederland. De sterk gedaalde olieprijzen zijn volgens een woordvoerder verantwoordelijk voor deze drastische beslissing.

“Onze klanten hebben een olieprijs nodig van minstens 70, maar liever 80 of 90 dollar per vat om de investeringen in dure schepen terug te verdienen. Uit allerlei macro-analyses blijkt echter dat de prijs zich de komende jaren niet zal herstellen.”

Royal IHC hoopt aan het einde van dit jaar de reorganisatie af te ronden. De vakbonden laten op hun beurt aan de Volkskrant weten niet bij de pakken neer te zitten. De FNV:

“Wij hebben grote twijfels bij het strategisch beleid van een bedrijf dat al jaren grote winsten maakt, steeds meer productie naar het buitenland verplaatst en hiervoor de eigen vakmensen opoffert”.

Hunkemöller in trek

Lingerieketen Hunkemöller hoeft niet te vrezen dat zij eindigt als een oude vrijster. Volgens de Telegraaf staan er genoeg potentiële vrijers in de rij om het bedrijf te kopen.

Hunkemöller staat sinds april in de verkoop. Eigenaar PAI, een Franse investeerder, mikt erop om meer dan een half miljard euro te verdienen aan de verkoop. Het bedrijf wordt daarbij geholpen door zakenbank JP Morgan. Van een eventuele beursgang onder de nieuwe eigenaar is nog geen sprake.

Volgens de Telegraaf is de vraagprijs geenszins intimiderend voor de meeste geïnteresseerde partijen: investeringsmaatschappijen 3i, CVC, Carlyle, Ares, Sycamore, Bridgepoint, Pamplona en Fast Retailing. Die laatste bezit ook onder andere het Japanse kledingmerk Uniqlo. Andere gegadigden zoals Apax, Charterhouse en EQT zouden geen bod hebben ingediend voor het verstrijken van de deadline gisteren. Binnen enkele dagen moet duidelijk worden wie PAI kiest als nieuwe eigenaar.

Wordt de zomer van Hunkemöller ook onvergetelijk met de nieuwe eigenaar?

Nog geen akkoord over belastingherziening

Pas na volgende week zijn regeringspartijen VVD en PvdA het eens over een hoofdlijnenakkoord over de aanstaande belastingherziening, kopt Z24. Overleg op het ministerie van Financiën strandde gisteren tijdelijk vanwege het feit dat technische details van de deal nog niet uitgewerkt zijn.

De twee partijen lieten weten dat ze er ondanks het oponthoud samen uit zullen komen. Het duurt alleen nog een week. Zowel de PvdA als de VVD zetten in op een lastenverlichting in het stelsel. Alleen de uitwerking daarvan - PvdA-leider Diederik Samsom zet in op het verlagen van de loonbelasting en de VVD op belastinghervormingen - is onduidelijk. Nadat VVD en PvdA aftekenen op een akkoord, zal de oppositie het plan moeten goedkeuren.