De Wrap: geplukt vlees met een IPA en geen quinoa maar bonen

Ook president Obama lust wel een biertje op zijn tijd.
Ook president Obama lust wel een biertje op zijn tijd. Foto AFP/Daniel Karmann

Weet jij hoeveel Nederlandse brouwerijen er zijn? En dat quinoa uit is en peulvruchten in? En voor wie gaat barbecueën vanavond, probeer ook eens wat geplukt vlees. In De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken. Want eten en drinken moeten we toch, dus waarom zouden we het niet lekker maken?

Nederlands bier: van Uilskuiken tot Khoppig

Houd je ook zo van speciaalbier? Dat is mooi, want al een tijdje is er niet alleen bij onze zuiderburen, maar ook in Nederland aanbod genoeg. En om daar de aandacht op te vestigen was afgelopen week alweer de vierde editie van De week van het Nederlandse bier. Wie het helemaal gemist heeft, wees niet getreurd, want het bier blijft vloeien. Kijk op de kaart, en je ziet dat er 281 brouwerijen in Nederland zijn, verdeeld over het hele land.

Er zitten veel kleine brouwers tussen die zich bekwamen in het maken van craft beers, een trend die begonnen is in de VS. Met name de India Pale Ale (IPA) een hopbitter blond bier met een fruitige smaak is populair. Zomaar een greep uit het aanbod: de IJPA (Brouwerij ‘t IJ, Amsterdam), de Khoppig (Berghoeve Brouwerij, Den Ham), de Vuur & Vlam (Brouwerij de Molen, Bodegraven) en de Uilskuiken (Brouwerij het Uiltje, Haarlem).

Genoeg te kiezen dus. En er is niet alleen veel van te drinken - serveer het eens naast het Belgische gerecht smeus - maar met bier kan je ook heerlijk koken. Wat dacht je van brasem gepocheerd in donker bier? En in Bistrot Velvet in Arnhem wordt de kalfsribeye geserveerd met een saus van Radler.

De ‘range’ van Riesling

Vorige week was het de week van het Nederlandse bier, deze week is het tijd voor Duitse wijn. De Riesling, welteverstaan. Lekkere wijnen komen tegenwoordig niet alleen meer uit Zuid-Europa, onze Oosterburen kunnen er ook wat van. Wie er snel bij is kan dit weekend nog voor 50 euro van een driegangerdiner plus - uiteraard Duits - wijnarrangement genieten.

Er is geen andere druif die op de Rieslingdruif lijkt, hetgeen de smaak bijzonder maakt. Tegelijkertijd zijn er nauwelijks grotere druivenrassen dan deze. Dat geeft talloze variaties in smaak, vaak bepaald door streek én ondergrond van afkomst. In kwaliteit varieert het aanbod net zo erg: wie ze in de supermarkt zoekt, vindt ze vaak in het onderste schap. Een goede Riesling is dan ook moeilijk te benoemen, aldus wijnrecensent Harold Hamersma. Al is dat vooral omdat hij er zo een stuk of vijfentwintig kan noemen.

Weg met quinoa, maak plaats voor bonen

Nu de hype rondom superfoods enigszins is gaan liggen, quinoa onbetaalbaar is geworden en de incabessen en hennepzaden zelfs bij de HEMA verkrijgbaar zijn, is 2015 het jaar van ‘gewoon gezond eten’. Wat heet: peulvruchten zijn in. Vorig jaar waren de linzen, bonen, erwten en andere soorten al het onderwerp van de Held van de Smaak-verkiezing. De Nederlandse voedingsindustrie verdient er goed aan. Om je enigszins wegwijs te maken selecteerde Janneke Vreugdenhil de ‘beste bonen‘(€) voor je, en wijzen we je door naar het recept voor de kapucijnerburger van ‘Held van de Smaak’-finaliste Yvonne Hopstaken. Geen zin om zelf de keuken in te duiken? In de Thrill Grill in Amsterdam verkopen (€) ze een prima falafelburger.

Barbecue aan, vlees erop en plukken maar!

Zomer is barbecue, barbecue is vlees. Geplukt vlees. Steeds meer restaurants verkopen pulled pork: (heel) langzaam gegaard varkensvlees dat uit elkaar getrokken wordt en heerlijk mals is. Goede marinade (of rub) erop, IPA in de hand, paar uurtjes wachten en men gaat een tevreden mens aan tafel. De Amerikaanse invloeden zijn tast(e)baar, het is voedsel dat rechtstreeks uit het diepe zuiden van de VS komt. Daar maakten ze op deze manier toch nog wat lekkers van de goedkopere en taaiere stukken vlees. Niet voor niets is een van de restaurants in Amsterdam waar je “boterzachte” pulled pork kan eten vernoemd naar het huis van Elvis: Graceland. Maak het zelf met varkensschouder. Het trucje werkt niet alleen op varken. Ook kip en koe kunnen verrukkelijk gegaard worden. Wie de IPA na een paar exemplaren zat is, kan het bovendien heerlijk combineren met een Riesling.