De goddelozen zijn de islamitische rector nu wel zat

rector islamitische universiteit

Minister Bussemaker is het vertrouwen in hem kwijt. Hij doet intolerante uitspraken.

Het was al geen lekkere binnenkomer. Toen Ahmet Akgündüz in 2000 aantrad als rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) zei hij in zijn allereerste interview met de Nederlandse pers dat een moslimman zijn vrouw mag slaan – als het echt niet anders kan.

De Rotterdamse school had toen kunnen weten wat voor rector zij had binnengehaald: een rechtlijnige islamgeleerde die niet terugdeinst voor het doen van controversiële uitspraken.

Precies dat lijkt de IUR nu op te breken. Minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) zei gisteren haar vertrouwen op in de rector. Ze heeft de raad van toezicht ontboden en wil dat die de rector wegstuurt. Eerder had Bussemaker de universiteit al onder verscherpt toezicht gesteld. Reden: de rector blijft maar onverdraagzame uitspraken doen.

De Turkse theoloog Ahmet Akgündüz (60), kenner van het islamitisch recht, beloofde bij zijn aantreden het draagvlak van de IUR onder Nederlandse moslims te vergroten. Dat is deels gelukt. Er volgen nu zo’n 200 mensen les aan de IUR. Onder leiding van Akgündüz verwierf de school accreditaties voor twee hbo-opleidingen. De IUR ziet het als haar missie „de dialoog te voeren” en „bruggen te bouwen”.

In oktober 2013 bracht deze krant een pamflet van Akgündüz naar buiten over de protesten tegen de toenmalige premier Erdogan, nu president van Turkije. Die protesten zijn het werk van „goddelozen”, „mensen met een westerse levensstijl” en „aanhangers van Assad die moslims doden”, schreef Akgündüz. De demonstranten zijn „vijand” van hun „religie en vaderland”, aldus de rector. Minister Asscher (Integratie, PvdA) zei toen dat Akgündüz zijn uitspraken moest terugnemen, anders zou de accreditatie van de school in het geding komen.

Maar de rector nam niets terug. Wel kwamen er nieuwe uitlatingen. Zo schreef Akgündüz dat moslims onmogelijk kunnen samenleven met alevieten. „Onze dochters kunnen wij niet aan hen ten huwelijk geven.” In mei 2014 maakte hij enkele Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europarlement uit voor „landverraders”. In aanloop naar de Turkse verkiezingen vorige week riep Akgündüz op niet te stemmen op de pro-Koerdische partij HDP. Dit is „een partij van homo’s en Armeniërs”. Deze oproep vormde aanleiding voor Bussemaker om gisteren haar vertrouwen in hem op te zeggen.

De minister gaat echter niet over het aanblijven van Akgündüz. Alleen de raad van toezicht van de IUR kan de rector naar huis sturen. En die stond tot nu toe vierkant achter hem. De voorzitter van de raad van toezicht, Ertegrul Gökcekuyu, verdedigde al eerder omstreden uitspraken van Akgündüz.

De minister kan wel de accreditatie van de IUR intrekken, maar dan zou de Onderwijsinspectie moeten constateren dat het niveau van de opleiding ondermaats is. Sinds begin dit jaar staat de IUR onder verscherpt toezicht. De inspectie bezoekt de school dit jaar minstens twee keer. Als de opleiding niet voldoet, kan de accreditatie worden ingetrokken en zou dit waarschijnlijk het eind betekenen voor de IUR. En voor haar omstreden rector.