Bussemaker: betere overgang vmbo’ers naar mbo

Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) wil maatregelen nemen om te voorkomen dat vmbo-leerlingen na het behalen van hun diploma niet doorstromen naar het mbo. Bussemaker wil de aanmelddatum voor het mbo vervroegen naar 1 april, zodat vmbo-leerlingen gedwongen worden voor hun eindexamen al na te denken over een vervolgopleiding.

De minister wil de overstap naar het mbo voor vmbo-leerlingen verkleinen, door hen in één doorlopende leerlijn een vmbo-opleiding én mbo-opleiding te laten volgen. Vanaf de bovenbouw van het vmbo kan in drie jaar tijd een mbo-diploma niveau 2 worden gehaald. Vanaf schooljaar 2016-2017 kunnen instellingen ook een doorlopende leerroute van vmbo naar mbo-3 aanbieden of van vmbo kader, gemengde of theoretische leerweg naar mbo-4.

Volgens het ministerie stopten vorig jaar 2.200 vmbo’ers met hun studieloopbaan na het halen van hun diploma, meldt ANP. Nog eens 4.000 jongeren stopten in het eerste jaar van een mbo-opleiding.

MBO Raad: voeg hoogste vmbo-niveaus samen met havo

Voeg de hoogste vmbo-niveaus samen met de havo, zorg dat leerlingen op deze moderne versie van de middenschool een breed pakket aan vakken krijgen en bepaal na vier of vijf jaar welk niveau ze hebben en of ze doorstromen naar mbo of hbo. Daar pleitte voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad in april voor in een manifest dat hij aanbood aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs. Hij wil vmbo en mbo aantrekkelijk maken. En vakbonden, werkgevers en scholen steunen hem daarin.