Burgemeester Bussum per direct weg wegens integriteitsonderzoek

Burgemeester Henk Heijman (CDA) van Bussum, hier nog in functie. Vandaag maakte hij bekend op te stappen wegens een integriteitsonderzoek naar zijn persoon.
Burgemeester Henk Heijman (CDA) van Bussum, hier nog in functie. Vandaag maakte hij bekend op te stappen wegens een integriteitsonderzoek naar zijn persoon. Foto screenshot Twitter

Burgemeester Henk Heijman (CDA) van de gemeente Bussum stapt per direct op. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt op de website. Heijman had zijn werk al tijdelijk neergelegd in mei vanwege een onderzoek naar zijn declaratiegedrag.

Sinds mei nam de locoburgemeester de taken van Heijman waar in afwachting van de uitkomst van het onderzoek. Nu heeft de burgemeester besloten per direct zijn ontslag in te dienen bij de koning vanwege de publiciteit rond zijn persoon. Heijman zegt in de verklaring er van “overtuigd te zijn dat hij altijd integer heeft gehandeld, maar dat de beeldvorming die rond zijn persoon is ontstaan, verder functioneren als burgemeester van Bussum onmogelijk maakt.”

Onterecht verkregen toeslag

Het onderzoek werd op verzoek van Heijman zelf ingesteld door de commissaris van de Koning, Johan Remkes. Aanleiding was berichtgeving van lokale media over onder meer een onterecht verkregen toeslag voor woonlasten door Heijman.

Heijman zou hoge reis-, lunch- en dinerkosten hebben gedeclareerd. Ook wordt onderzocht hoe de besluitvorming over zijn woonsituatie is verlopen. Heijman ontving een toeslag voor dubbele woonlasten, terwijl zijn huis in de Achterhoek geen koop-, maar een huurhuis bleek.

Het onderzoek wordt naar verwachting eind juni afgerond.