Bank of England in actie tegen ‘onethisch gedrag’

De Britse centrale bank wil dat frauderende bankiers zwaarder worden gestraft. Gouverneur Carney pleit voor een ethisch reveil in de sector.

„De tijd van onverantwoordelijkheid is voorbij.” Met die woorden kondigde de gouverneur Mark Carney van de Britse centrale bank, de Bank of England, gisteravond een voorstel aan voor nieuwe sancties voor frauderende bankiers, vermogensbeheerders en hedgefondsmanagers.

Voor schandalen als de manipulatie van de Libor-rente en de fraude met wisselkoersen kregen verschillende banken miljardenboetes opgelegd. Maar individuele bankiers en hun bazen zijn nauwelijks aangepakt. Dat wil Carney veranderen, zei hij gisteren in zijn jaarlijkse toespraak in de Londense City. Het doel is „het tij van ethische inactiviteit te keren”.

Minister van Financiën George Osborne, die even later ook een toespraak hield, zei: „Individuen die de markt op oneigenlijke manier manipuleren en financiële misdaden begaan, moeten behandeld worden als de criminelen die ze zijn.” Volgens hem vraagt de burger „terecht” waarom dat niet gebeurt.

Het is niet voldoende „hogere boetes op te krikken”, menen de twee. „Dat bestraft slechts de aandeelhouders, holt de kapitaalreserves uit en verkleint de mogelijkheid voor de economie om te lenen”, zei Osborne. Hun voorstel – dat als wetsvoorstel zal worden ingediend – is onder meer om de maximale gevangenisstraf voor marktmisbruik te verhogen van zeven naar tien jaar.

Verder moet beurshandel die al strafbaar is bij aandelen, zoals ‘front running’, waarbij handelaren anticiperen op grote orders en op voorhand voor eigen rekening aandelen kopen, ook bij de handel in obligaties, valuta en grondstoffen strafbaar worden. De regels van toezichthouder FCA, die de raad van commissarissen van banken aansprakelijk stellen voor strafbare feiten, moeten worden uitgebreid naar andere financiële instellingen. Waaronder ook de Bank of England.

De FCA kan mensen al verbannen uit de sector. Maar om te voorkomen dat bankiers die zich niet aan ethische codes hielden bij een andere instelling toch weer aan de slag kunnen, moet de manier waarop referenties worden gegeven worden gereguleerd.

De voorstellen van Carney zijn het resultaat van een jaar onderzoek in de City, uitgevoerd door de Bank of England, het ministerie van Financiën en de FCA. De drie wilden na de Libor- en Forex-schandalen vaststellen waar het mis was gegaan. „Onethisch gedrag bleef ongecontroleerd, kon daardoor woekeren en werd de norm”, concludeerde Carney.

Omdat de financiële sector heeft meegewerkt, is kans groot dat deze ‘Fair and Effective Markets Review’ wordt ingevoerd. Al waren sommige reacties gisteren voorzichtig, omdat het succes ook afhangt van de steun van toezichthouders buiten het Verenigd Koninkrijk.