Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Acteur Christopher Lee (93) overleden

De Britse acteur sir Christopher Lee is op 93-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Londen. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Sir Christopher Lee op het Zwitserse Locarno International Film Festival in 2013
Sir Christopher Lee op het Zwitserse Locarno International Film Festival in 2013 Foto: EPA / Urs Flueeler

De Britse acteur sir Christopher Lee is zondag op 93-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Londen. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Lee overleed afgelopen zondag, maar omdat nog niet alle nabestaanden waren geïnformeerd werd er nog geen overlijdensbericht naar buiten gebracht. De acteur werd drie weken geleden opgenomen met ademhalingsproblemen en hartklachten.

In de meeste films waarin hij speelde, vertolkte Lee de rol van slechterik. Een van zijn bekendste rollen is die van de schurk Scaramanga in de James Bondfilm Man with the Golden Gun (1974). De bedenker van James Bond, de Britse schrijver Ian Fleming, was Lee’s neef.

Vanaf 2001 speelde hij de rol van de kwaadaardige tovenaar Saruman in de verfilmingen van The Lord of the Rings en De Hobbit. Ook speelde hij Count Dooku in Star Wars: Attack of the Clones.

Lee verscheen voor het eerst op het witte doek in de jaren ’40, maar na de rol van Graaf Dracula in de horrorfilm Dracula (1958) te hebben gespeeld, werd hij bij het grote publiek bekend.

Christopher Lee werd in Groot-Brittanië vooral geroemd om zijn grote productiviteit; in 2009 werd hij geridderd en in 2011 ontving hij een oeuvreprijs van de Britse filmorganisatie Bafta.