Nu al net zoveel vluchtelingen opgepakt bij Hoek van Holland als vorig jaar

Het aantal vluchtelingen dat is opgepakt terwijl ze van Hoek van Holland probeerden over te steken naar Groot-Brittannië is nu al net zo hoog als in het vorige jaar. Het gaat om ongeveer 160 migranten die in de eerste vijf maanden van dit jaar of in Nederland of in Groot-Brittannië zijn aangetroffen terwijl ze de oversteek probeerden te maken.

De Stena Line in Hoek van Holland. In een container in de haven van Harwich heeft de Britse politie vorige week 68 illegale immigranten gevonden, onder wie twee zwangere vrouwen. Ze zaten opgesloten in de container die uit Hoek van Holland kwam met een schip van Stena Line.
De Stena Line in Hoek van Holland. In een container in de haven van Harwich heeft de Britse politie vorige week 68 illegale immigranten gevonden, onder wie twee zwangere vrouwen. Ze zaten opgesloten in de container die uit Hoek van Holland kwam met een schip van Stena Line. Foto ANP/ Jerry Lampen

Het aantal vluchtelingen dat is opgepakt terwijl ze van Hoek van Holland probeerden over te steken naar Groot-Brittannië is nu al net zo hoog als in het hele vorige jaar. Het gaat om ongeveer 160 migranten die in de eerste vijf maanden van dit jaar of in Nederland of in Groot-Brittannië zijn aangetroffen terwijl ze de oversteek probeerden te maken.

De cijfers komen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De Koninklijke Marechaussee verzorgt de grensbewaking van zeehavens. De vluchtelingen proberen zich te verstoppen in vrachtwagens, aanhangers, trailers of bestelauto’s en via de haven van Hoek van Holland naar onder meer de Engelse kustplaats Harwich over te steken. Ook zijn sommigen aangetroffen terwijl ze probeerden over het hek van de ferrymaatschappij te klimmen of terwijl ze op de assen van een vrachtwagen lagen.

Strengere controles bij Calais

Een van de redenen achter de toename in Nederland is mogelijk de strengere controles die bij de Franse kustplaats Calais worden uitgevoerd. Ook daar zijn er problemen met de vele vluchtelingen die illegaal naar Groot-Brittannië proberen te komen. Vluchtelingenwerk meldde dat migranten die nu bij Calais actief zijn, hun routes verleggen.

Vorige week trof de Engelse politie in de haven van Harwich 68 vluchtelingen aan, onder wie twee zwangere vrouwen Ze zaten verstopt in vier Poolse vrachtwagens. De Afghanen, Chinezen, Vietnamezen en een Rus waren aan boord gegaan in Hoek van Holland. Dezelfde avond trof de Koninklijke Marechaussee in JHoek van Holland acht illegale vreemdelingen aan in een truck, die op weg was naar Harwich. De Koninklijke Marechaussee patrouilleert inmiddels met honden bij vertrekkende schepen.