Brieven

18 miljoen is maar peanuts

Minister Bussemaker heeft ergens 18 miljoen euro gevonden om de ergste slachtoffers van staatssecretaris Zijlstra tegemoet te komen. Zijlstra zag kans om op 800 miljoen 200 miljoen te korten. 18 miljoen lijkt genereus, maar is ‘peanuts’. De overheid heeft hybride auto’s gesubsidieerd waaronder een Mitsubishi Outlander PHEV. Ruim 400 miljoen aan belastinginkomsten. Alleen voor minimaal dubbel modaal verdienenden. Wat zijn toch de afwegingen van Den Haag? Laat de minister de fooi van 18 miljoen verhogen naar het tienvoudige. In andere landen hebben ze allang in de gaten dat die sector z’n geld dubbel en dwars opbrengt.

Rechtsbijstand

Sociale advocaat sterft uit

Volgens Advocaten die slecht verdienen (30/5) is het uurtarief van advocaten die deelnemen aan de gefinancierde rechtsbijstand 100 euro. Maar het is nog slechter gesteld met de tarieven. Toevoegingen worden forfaitair afgerekend. Voor elke zaak geldt een fictief aantal uren. Urenoverschrijding wordt niet meer vergoed. Veel zaken kunnen onmogelijk worden behandeld binnen het vergoede aantal uren. Bovendien is het het aantal handelingen dat onder één toevoeging valt verhoogd. Het effectieve uurtarief is 50 euro of minder. 25 euro is geen uitzondering. Dit tarief moet vaker betaald worden door cliënten zelf. Er is geen gezond bedrijfsmodel mogelijk voor advocaten die cliënten met een dunne portemonnee willen bijstaan. Toegang tot het recht aan burgers met een laag inkomen wordt dus een illusie. De laatste sociale advocaten zullen stoppen en er is bijna geen nieuwe aanwas. En als het recht niet meer toegankelijk is, lossen mensen hun problemen meestal op een primitieve manier op.

Mr. M.A. Hupkes Advocaat

Lobbyisten

Tabakslobby minder zorg

Als men overweegt zorg te onthouden aan mensen met een ongezonde levensstijl, dan kan ook zorg worden onthouden aan tabakslobbyisten. Mannen zoals Brinkman en Hillen.

Johan Raap

Reactie homo onnatuurlijk

Natuurlijk homo!

Ton Smit benadrukt de verschillen tussen heteroseksualiteit en homoseksualiteit (9/6). Hij stelt de vraag of homoseksualiteit natuurlijk is. Opmerkelijk omdat er tal van gevallen in de natuur bekend zijn van homoseksualiteit. Bovendien is geaardheid aangeboren, niet aangeleerd. Hoe kan het natuurlijker? Smit stelt de vraag of jonge kinderen van de staat moeten leren dat wat zij voelen eigenlijk niet klopt. Het juiste antwoord daarop is natuurlijk ontkennend. Net zo min moeten jonge homoseksuelen van meneer Smit leren dat wat zij voelen ‘eigenlijk niet klopt’.

Joris Bloemer

Kinderen drukker met lego

Ton Smits idee (9/6) dat kinderen homoseksualiteit vanzelfsprekend onbegrijpelijk vinden, zou ik aan onze neefjes en nichtjes voorleggen. Maar die zijn te druk met legokastelen bouwen. Zijn vraag of onvruchtbaarheid en vruchtbaarheid gelijkwaardig zijn, durf ik niet te stellen aan heterovriendinnen die geen kinderen kunnen krijgen. Of anale en vaginale seks gelijkwaardig zijn? 1/3 van de hetero’s doet aan allebei. Dan de vraag of homoseksualiteit normaal is. 6 à 7 procent van de Nederlanders – 4 à 5 keer het inwonertal van zijn woonplaats Utrecht – valt consistent op hetzelfde geslacht. We studeren net als hetero’s accountancy of bestuurskunde, werken als software engineer, ambtenaar, vicepresident van de Raad van State of als minister. We betalen belasting, maar niet graag. We rijden te hard op een lege snelweg. Soms winnen we medailles. Homo’s zijn naar Van Dale’s maatstaf dus normaal: niets bijzonders of verontrustends.

Floris van Laanen

Correcties en aanvullingen

Eizema

In het artikel ‘Gepeste’ Friese PVV’er wil dat haar fractievoorzitter opstapt (5 juni, pagina 7) staat „Eizema zou haar negeren en fractievergaderingen verplaatsen.” Hier is Aardema bedoeld.

Eritrea

In het artikel Dit is waarom de Eritreeër vlucht (9 juni, pagina 12) staat achter Eritrea ‘6,7 inwoners’. ‘Miljoen’ ontbrak daar.