VS sturen na reeks tegenslagen meer militaire trainers naar Irak

De Verenigde Staten sturen 450 extra troepen naar Irak om de opmars van terreurgroep Islamitische Staat te stuiten. De militairen gaan lokale strijdkrachten trainen. Het aantal trainingskampen neemt toe van vier naar vijf, meldt persbureau AP.

Iraakse veiligheidstroepen verdedigen hun hoofdkwartier, dat wordt aangevallen door IS.
Iraakse veiligheidstroepen verdedigen hun hoofdkwartier, dat wordt aangevallen door IS. Reuters / Stringer

De Verenigde Staten sturen 450 extra troepen naar Irak om de opmars van terreurgroep Islamitische Staat te stuiten. De ongeveer 3100 extra militaire trainers en militair adviseurs gaan lokale strijdkrachten trainen. Het aantal trainingskampen neemt toe van vier naar vijf, meldt persbureau AP.

De regering in Bagdad had om de extra manschappen gevraagd na een reeks recente nederlagen in de strijd tegen IS, de sunnitische beweging die delen van Syrië en Irak in handen heeft. De val van Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar, half mei was een grote tegenslag voor de Iraakse regering van premier Haider al-Abadi. De stad was een van de laatste bolwerken van de Iraakse regering in de provincie. Eind mei vielen IS-strijders bovendien het hoofdkwartier van het Iraakse leger in Fallujah aan.

Geen koerswijziging VS

De Amerikaanse regering liet gisteren weten en nieuwe militaire basis in Anbar te overwegen. Die komt er nu. De VS stuurt ook extra wapens en materieel. De meeste strijders die worden getraind zijn vrijwilligers uit sunnitische stammen. Zij moeten samen met het leger een belangrijke rol gaan spelen in de herovering van het gebied rond Ramadi.

President Obama weigert tot nu toe gevechtstroepen te sturen naar Irak. Obama houdt met de troepenuitbreiding vast aan die strategie, ondanks de kritiek die na de val van Ramadi luider wordt. De Amerikaanse luchtaanvallen zijn er niet in geslaagd om de opmars van IS te stoppen. Een van de problemen is een gebrek aan militairen die doelen aanwijzen voor luchtaanvallen.