‘VS overwegen honderden extra militairen naar Irak te sturen’

Lokale politieagenten uit Ramadi bereiden zich voor om de stad te heroveren op terreurbeweging Islamitische Staat.
Lokale politieagenten uit Ramadi bereiden zich voor om de stad te heroveren op terreurbeweging Islamitische Staat. Foto AP

De Amerikaanse regering overweegt een nieuwe militaire basis op te zetten in de Iraakse provincie Anbar en is dicht bij een beslissing over het sturen van honderden extra militairen naar het land om de Iraakse strijdkrachten te ondersteunen bij hun gevecht tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat meldden functionarissen vannacht, volgens persbureau Reuters.

Het Witte Huis bevestigt dat een “scala aan een opties” wordt bekeken om de training en bewapening van het Iraakse leger te bespoedigen, maar zegt dat er nog geen definitieve beslissingen zijn genomen:

“Een van de opties is het sturen van extra opleiders.”

‘Tot wel duizend extra’

Volgens functionarissen die persbureau AP sprak, zou het om tot wel duizend extra militairen kunnen gaan, afhankelijk van wat de Irakezen nodig hebben. Reuters noemt de “bescheiden” uitbreiding van het aantal militairen in Irak de waarschijnlijkste optie die president Obama kan kiezen om de Iraakse troepen te helpen die moeite hebben IS terug te dringen in Anbar.

Eind mei greep IS de macht in Ramadi, de hoofdstad van Anbar. Dat was een ernstige tegenslag voor Irak, want het was een van de laatste bolwerken van de Iraakse regering in de provincie. Obama noemde de veroveringen door de extremisten vervolgens ook een tactische tegenslag, en erkende dat onder andere de trainingen van Iraakse militairen nog niet snel genoeg gingen.

Aanwezigheid VS

Op dit moment zijn er minder dan 3.100 Amerikaanse militairen in Irak, onder wie trainers, adviseurs, beveiligers en ander logistiek personeel. De Verenigde Staten vechten in Irak niet mee op de grond, maar ondersteunen de Iraakse strijdkrachten slechts. Wel voert een internationale coalitie onder leiding van de VS al geruime tijd luchtaanvallen uit in het land, net als in buurland Syrië, waar IS ook grote delen van het land in handen heeft.