VS: mogelijk meer troepen naar Irak

De Amerikaanse regering overweegt een nieuwe legerbasis in de Iraakse provincie Anbar op te zetten en honderden extra militaire adviseurs en trainers te sturen. De troepenuitbreiding is bedoeld om het Iraakse leger te helpen de provinciehoofdstad Ramadi te heroveren, die vorige maand werd ingenomen door de Islamitische Staat (IS).

Het Witte Huis moet nog een besluit nemen, maar verscheidene media meldden gisteren al details van het plan. De VS hebben al zo’n 3.000 trainers en adviseurs in Irak, maar die kampen met een gebrek aan rekruten, gaf president Obama toe. Shi’itische mannen sluiten zich liever aan bij een militie dan bij het verzwakte en verachte leger.

De troepenuitbreiding betekent dat Obama vasthoudt aan de huidige strategie in Irak, die in eigen land zware kritiek krijgt sinds de val van Ramadi. Want de Amerikaanse luchtaanvallen zijn er niet in geslaagd om de opmars van IS te stoppen. Een van de problemen is een gebrek aan militairen die doelen aanwijzen voor luchtaanvallen. Maar Obama lijkt niet van plan het aantal air controllers uit te breiden.

Een opsteker is de grote hoeveelheid informatie over de leiderschapsstructuur, financiële operaties en veiligheidsmaatregelen van IS die onlangs is gemachtigd in Syrië. De informatie komt van laptops, mobieltjes en ander materiaal die Amerikaanse commando’s buitmaakten tijdens een operatie in Raqqa, waarbij een hoge IS-commandant omkwam. (AP)