‘VN-medewerkers eisten seks in ruil voor voedsel’

Medewerkers van de VN-vredesmissie in Haïti hebben zich schuldig gemaakt aan seksuele uitbuiting van zeker 225 Haïtiaanse vrouwen. Eenderde van die vrouwen zou minderjarig zijn geweest. Volgens het rapport is er onduidelijkheid over de richtlijnen voor VN-medewerkers op het gebied van seksuele omgang met de bevolking.

Volgens de vrouwen moesten ze seksuele diensten aanbieden in ruil voor onder meer voedsel, medicijnen en babyspullen, zo staat in een concept rapport van de VN dat persbureau AP in handen heeft. Hoeveel VN-medewerkers bij de misstanden betrokken zijn is nog onduidelijk. Het rapport dat is opgesteld Office of Internal Oversight (OIOS), de interne inspectie van de VN, stelt dat seksuele exploitatie vaak onbenoemd blijft bij dergelijke missies. Later deze maand verschijnt het volledige rapport.

Het OIOS ondervroeg 231 mensen die zeiden seksuele betrekkingen te hebben gehad met VN-medewerkers in Haïti. In ruil voor hun diensten kregen ze voedsel, schoenen, mobiele telefoons, laptops, parfums en soms geld. Het rapport meldt niet wanneer de uitbuiting precies plaatsvond. De VN-missie in Haïti begon in maart 2004 met meer dan 7.000 medewerkers. De VN-medewerker die de zaak onderzoekt wilde niet reageren. (AP)