VN: dit jaar meer dan 78.000 mensen ontheemd in Darfur

Kinderen van mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in de Soedanese regio Darfur op een foto uit juli vorig jaar.
Kinderen van mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in de Soedanese regio Darfur op een foto uit juli vorig jaar. Foto EPA/Albert Gonzalez Farran

Meer dan 78.000 mensen zijn sinds het begin van dit jaar op de vlucht geslagen voor het geweld in de Soedanese provincie Darfur. Dat heeft Edmond Mulet, de ondersecretaris-generaal voor Vredesoperaties van de Verenigde Naties, gezegd tegen de VN Veiligheidsraad. Het getal zou nog op kunnen lopen tot 130.000.

Mulet baseert zich op schattingen van verschillende humanitaire organisaties. De Soedanezen zijn volgens de VN op de vlucht voor een offensief van regeringstroepen van de onlangs herkozen president Omar al-Bashir die elke gewapende opstand van rebellen in de kiem wil smoren. Tegelijkertijd is het geweld tussen verschillende stammen en het aantal aanslagen van rebellen toegenomen, zo meldde de ambassadeur van Soedan aan de VN.

Het geweld tegen de gecombineerde vredesmacht van de VN en de Afrikaanse Unie is de laatste tijd toegenomen. De Soedanese overheid, onder leiding van al-Bashir, wil dat de troepenmacht vertrekt uit het land. Ook werden vorig jaar belangrijke VN-functionarissen het land uitgezet. De vijandigheid begon toen de blauwhelmen eind vorig jaar een onderzoek instelde naar groepsverkrachtingen door Soedanese militairen. De regering ontkent dit.

Racistisch vehikel

President al-Bashir is een omstreden leider. Tegen hem staat al sinds 2009 een arrestatiebevel uit van het Internationaal Strafhof (ICC) wegens oorlogsmisdaden. De Soedanese president, en vele Afrikaanse landen met hem, vinden het ICC echter een ‘racistisch vehikel’.

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon wil een geleidelijke terugtrekking van de blauwhelmen om het vredesproces tussen de regering en de rebellen op gang te krijgen. De gevechten in Darfur begonnen in 2003, toen rebellen de wapens oppakten tegen de regering. Vorig jaar raakten meer dan 400.000 mensen ontheemd.