Verdachte in SBM-zaak werkt aan deal met OM

Júlio Faerman, tussenpersoon en hoofdrolspeler in de smeergeldzaak rondom SBM Offshore en het Braziliaanse (semi)staatsoliebedrijf Petrobras, wil een deal sluiten met het Braziliaanse Openbaar Ministerie. Net als hoge managers van Petrobras heeft hij het OM strafvermindering gevraagd gevraagd in ruil voor informatie. Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting van de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek doet naar het grootste corruptieschandaal uit de Braziliaanse geschiedenis. Faerman wordt ervan beschuldigd tientallen miljoenen euro’s te hebben betaald aan Petrobras en overheidsfunctionarissen in ruil voor opdrachten voor SBM.

Faerman, die zich lange tijd schuilhield in Londen, verscheen gisteren voor de onderzoekscommissie met een zogenoemde ‘habeas corpus’ op zak, een door het Braziliaanse Hooggerechtshof toegekend zwijgrecht. Hij antwoordde niet op vragen, maar las alleen een korte verklaring voor waarin hij meldde onschuldig te zijn.

Het voorlopige zwijgen van Faerman is een opluchting voor SBM, dat eerder een recordschikking voor 240 miljoen dollar trof met het Nederlandse Openbaar Ministerie voor omkooppraktijken in Equatoriaal Guinée, Angola en Brazilië. SBM stelt dat daarmee alle lijken uit de kast zijn in Brazilië, maar volgens een oud-werknemer van het bedrijf is de affaire veel groter dan bekend. De verhoren van Faerman gaan verder zodra de deal tussen Faerman en het OM in Brazilië is beklonken. (NRC)