Urenlang tomaten fotograferen

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Mascha Jansen (45) deed het gewoon. Op haar 39ste stopte ze als bedrijfsleider van het Muziekgebouw aan ‘t IJ en begon een studie fotografie. „Mensen vroegen wat ik allemaal overhoop haalde.”

Hoogtepunt: „Mijn eerste project Mr. Right werd een groot succes met een boek en drie tentoonstellingen.”

Dieptepunt: „Toen ik al mijn aandacht op fotografie richtte was ik soms best eenzaam.”

Foto’s maken met mijn ex

„Een geliefde was de directe aanleiding om van carrière te veranderen. Tot een paar jaar geleden fotografeerde ik alleen als hobby en verdiende ik mijn geld als bedrijfsleider in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Mijn vrienden zeiden dat ze mijn foto’s erg goed vonden, maar het leek me onhaalbaar om er mijn beroep van te maken. Dat veranderde toen ik verkering kreeg met een beroepsfotograaf en ik hem af en toe mocht assisteren. Dan legde ik contact met mensen die hij wilde fotograferen of hielp ik hem met de belichting. Thuis aan de keukentafel bespraken we samen de beelden. Hoewel de relatie uitging, nam ik het fotograferen steeds serieuzer en organiseerde ik mijn eerste tentoonstelling met eigen werk.”

Hoogste cijfer van de klas

„Wilde ik écht goed worden dan moest ik een fotografie-opleiding volgen, vond ik. Van de zestig mensen met wie ik die dag auditeerde op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag werden maar tien mensen uitgekozen. Ik zat bij die selectie en was zielsgelukkig. In eerste instantie hield ik voor de zekerheid mijn baan nog aan, maar toen ik na een half jaar in het eerste examen beoordeeld werd met het hoogste cijfer van de klas, koos ik definitief om verder te gaan als fotograaf.”

Italiaanse worstjes verkopen

„Wat haal je allemaal overhoop, vroegen sommige mensen in mijn omgeving. Ik was al negenendertig. Natuurlijk dacht ik zelf ook weleens: waar ben ik aan begonnen? De studie was loodzwaar, dan moesten we bijvoorbeeld urenlang tomaten fotograferen om de techniek te leren. Maar hoewel ik nauwelijks nog vrije tijd had en Italiaanse worstjes stond te verkopen om de studie te kunnen bekostigen, voelde ik me juist heel vrij. Vlak na mijn studie kwam mijn eerste fotoboek uit, Mr Right, over mijn oud-geliefden.”