Te koop: een wollen gele trui uit de Tour - van Joop Zoetemelk

De gele trui die Joop Zoetemelk te koop heeft aangeboden op Marktplaats.
De gele trui die Joop Zoetemelk te koop heeft aangeboden op Marktplaats. Foto Marktplaats

Attente koopjesjagers zullen toch even vreemd hebben opgekeken vandaag. Een wollen gele trui van de Tour de France vind je niet zo vaak op Marktplaats. Maar het wordt pas helemaal bijzonder als je kijkt wie hem te koop heeft gezet: ene J. Zoetemelk.

Dat is natuurlijk Joop Zoetemelk, een van de beste Nederlandse wielrenners ooit. Hij won de Tour de France in 1980, pakte het jaar ervoor de winst in de Ronde van Spanje en werd op 38-jarige leeftijd ook nog eens wereldkampioen. Een bijzonder kleinood dus, deze gele trui. Met, zo staat er in de advertentie te lezen, “handige achterzakjes en in goede staat”.

Foto Marktplaats

De ritssluiting van de gele trui. Foto Marktplaats

Publiciteitsstunt of niet?

Het riep direct vragen op. Het AD belde Joop - zijn Franse telefoonnummer staat naast de advertentie - met de vraag of het om een ‘serieuze advertentie’ ging. “Ja”, was het antwoord van de fietslegende. De trui zou in de weg hebben gehangen, en Zoetemelk had nog wel een paar truien in de kast liggen. Het gaat niet om een trui uit het gouden jaar 1980, maar om eentje uit ’78 of ’79. Toen had Zoetemelk de trui ook enkele dagen om de schouders hangen.

Onduidelijk is of het hier een promotiestunt betreft gezien de start van de Tour de France die over drie weken in Utrecht plaatsvindt. Tegen het AD wilde Zoetemelk de advertentie niet bevestigen, maar tegen de NOS liet hij los dat het mogelijk onderdeel is van een grotere publiciteitsstunt: “Ik denk het wel ja”.

Rest natuurlijk nog de vraag hoeveel het truitje op moet leveren. De opbrengst gaat in ieder geval naar het goede doel. Wat het volgens Zoetemelk moet kosten? “Dat moeten jullie in Nederland maar bepalen.”

Foto screenshot Marktplaats

Foto screenshot Marktplaats

Bekijk hier de aflevering van Sport in Beeld over de tourwinst van Joop Zoetemelk in 1980: