Superster tussen dinosauriërs

Hij werd gecast als obscuur tv-acteur, maar veranderde tussendoor in een superster. „Over een half jaar zit ik misschien cocaïne te snuiven.”

Zijn broer Cully, een politieman uit Noord-Californië, pest hem genadeloos als hij weer als ‘meest sexy’ Hollywoodster in een tijdschrift verschijnt. Met zelfspot en een uitnodigende grijns komt Chris Pratt (35) gewoontjes over. En dat wil hij ook, vertelt hij in Los Angeles. „Ik heb een goeie groep om me heen. Ze zien zo’n omslag en maken me belachelijk. Terecht, het ís vrij belachelijk.”

Die houding was een van de redenen om Pratt de hoofdrol te geven in Jurassic World. Ja, hij is aantrekkelijk en geestig, een jonge Matthew McConaughey zonder drugsprobleem of Texaans accent. Maar deze actiefilm moet het van een ensemble hebben, niet van één in het oog springende ster. Vandaar Bryce Dallas Howard, de 34-jarige dochter van de bekende regisseur Ron Howard, in de vrouwelijke hoofdrol. En vandaar de obscure tv-acteur Pratt als verleidelijke dinosaurustrainer.

Tussen casting en première gebeurden alleen een paar dingen. Vorig jaar maakte Pratt furore in twee onverwachts grote hitfilms: met The Lego Movie en superheldenepos Guardians of the Galaxy brak hij door tot de top van Hollywood. Nu wordt hij genoemd als de nieuwe Indiana Jones, mocht ook die filmreeks nieuw leven worden ingeblazen. Hij zou het graag willen, laat Pratt merken.

In de eerdere Jurassic Park-films speelden eveneens B-acteurs: zie het origineel uit 1993, waarin Sam Neil als een houterige amateur overkomt. Regisseur Colin Trevorrow geeft ook toe dat ook nu de acteurs niet moesten afleiden van de echte hoofdrolspelers: de dino’s. „Ik had niet verwacht dat een van hen een van de allergrootste internationale filmsterren zou worden, nee”, zegt Trevorrow. Snel voegt hij toe: „Niet dat dat iets slechts is.”

Pratt wil niet garanderen dat hij als kersverse superster zijn integriteit bewaart. „Als je dit alles weg zou nemen” – hij wijst naar de journalisten en pr-types bij Universal Studios, Hollywood – „zou ik er niet kapot van zijn.” Hij lacht. „Vraag het me over een half jaar nog eens, en de kans bestaat dat ik hier cocaïne zit te snuiven en de hele tijd ‘fuck you, ik ben de baas’ roep. Ik hoop het niet.” Dat er nu een speelgoedmannetje van hem is? „Wéér iets waar mijn broer me mee kan pesten.”